Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țări din UE cumpără volume record de LNG rusesc

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2023
Abonare
Exporturile rusești de gaze naturale lichidate (GNL) în Europa au atins un nivel record de 1,75 milioane tone în noiembrie, a raportat luni ziarul de business Kommersant, citând date de la Kpler.
BUCUREŞTI, 6 dec – Sputnik.Recordul anterior a fost atins în decembrie 2022, când Rusia a exportat 1.737 de milioane de tone de GNL în regiune.
Se relatează că cele mai mari volume în noiembrie au fost expediate în Franța și Belgia, care au primit GNL de la întreprinderile din peninsula Yamal și din orașul Visotsk, potrivit RT. Facilitățile sunt operate de Novatek, al doilea cel mai mare producător de gaze din Rusia.
Transporturile generale de GNL rusesc către piețele globale s-au ridicat la 2,914 milioane de tone în noiembrie, crescând cu 9,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Totuşi, livrările de GNL rusesc în China au înregistrat o scădere accentuată, la 0,1 milioane tone, comparativ cu 0,8 milioane de tone în luna precedentă.
Contractele futures pe Platforma olandeză de tranzacţionare Title Transfer Facility (TTF) pentru livrările din noiembrie au fost fie egale ca preț, fie tranzacționate la preţuri mai mari decât livrările de GNL către Asia în unele zile, potrivit expertului independent în energie Aleksandr Sobko, citat Kommersant.
Analistul a adăugat că piața europeană a devenit mai atractivă datorită costurilor semnificativ mai mici de transport către regiune din Yamal. Sobko a menționat că CNPC din China, care achiziționează GNL din Yamal, a redirecționat anterior unele transporturi din Rusia către piețe mai profitabile, compensând, în același timp, aceste volume pentru piața chineză din alte surse.
Viktor Katona, analist la Kpler, a menţionat importuri accelerate de GNL de către China în noiembrie, spunând că redirecționarea livrărilor ruseşti nu a fost rezultatul unei cereri slabe chineze, ci mai degrabă al cererii crescute pe piaţa europeană.
Japonia și Coreea de Sud au continuat să primească LNG rusesc prin proiectul Sakhalin-2 în baza contractelor pe termen lung cu Gazprom. În noiembrie, livrările către Japonia au crescut cu 22% la nivel anual, la 0,64 milioane tone, în timp ce importurile de către Coreea de Sud au înregistrat o creștere la nivel anual de 50%, la 0,28 milioane tone.
Fluxul de știri
0