Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Lider sud-american îl invită pe Putin la G20

© Sputnik / Mikhail Fomichev / Accesați arhiva multimediapreşedintele Braziliei Luiz Inacio Lula Da Silva
preşedintele Braziliei Luiz Inacio Lula Da Silva - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2023
preşedintele Braziliei Luiz Inacio Lula Da Silva. Foto de arhivă
Abonare
Președintele rus, Vladimir Putin, va primi o invitație de a participa la Summit-ul G20 din Brazilia anul viitor, a declarat preşedintele Braziliei Luiz Inacio Lula Da Silva.
BUCUREŞTI, 6 dec – Sputnik.Totuşi, liderul Lula Da Silva a adăugat că nu poate influența sistemul judiciar brazilian cu privire la executarea unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) în ceea ce-l privește pe liderul rus.
Brazilia este un membru inițial al CPI, care l-au acuzat în martie atât pe Putin, cât și pe Maria Lvova-Belova, comisarul Rusiei pentru drepturile copiilor, de comiterea de „crime de război” implicând „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni în Rusia.
Moscova, care nu recunoaște autoritatea instanței, a respins mandatul de arestare ICC ca fiind nul. De asemenea, a plasat mai mulți judecători ai CPI pe lista persoanelor căutate.
Oficialii ruși au spus în mod repetat că decizia de a evacua copiii ucraineni din zona de conflict s-a bazat pe îngrijorări legate de siguranță, reiterând că minorii vor fi returnați imediat la cerere părinților sau tutorilor legali.
Marți, în timpul unei vizite în Germania, Lula a declarat că „indiferent dacă Putin merge sau nu, el va fi invitat” să participe la Summit-ul G20, care este programat să aibă loc la Rio de Janeiro în noiembrie 2024.
Totuşi, liderul brazilian a menţionat că omologul său rus „trebuie să evalueze consecințele” unei astfel de decizii, întrucât depinde de sistemul judiciar brazilian dacă va decide să respecte mandatul de arestare.
„Este o decizie judiciară. Un președinte al republicii nu judecă deciziile judiciare, el le respectă sau nu se conformează. Putin este invitat la G20 în Brazilia, la BRICS în Brazilia. Și, dacă participă, știe ce se va întâmpla. Se poate întâmpla sau s-ar putea să nu se întâmple”, a adăugat Lula, potrivit RT.
Summit-ul va avea loc după alegerile prezidențiale din Rusia din martie 2024. Comentând potențiala prezență a lui Putin la G20, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele nu a luat încă o decizie în această privință. De asemenea, Putin urmează să anunţe dacă va candida pentru un nou mandat în funcția de preşedinte.
În septembrie, președintele brazilian a spus că, în opinia sa, Putin „poate merge cu ușurință în Brazilia” pentru a participa la evenimente internaționale. „Dacă sunt președintele Braziliei și vine în Brazilia, nu are cum să fie arestat”, a spus acesta la acea vreme.
Totodată, Lula și-a exprimat speranța că, până la summitul G20 din 2024, conflictul din Ucraina – care a determinat țările occidentale să impună sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei – se va fi încheiat, iar relațiile internaționale vor reveni la „vremuri normale”.
Fluxul de știri
0