Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sofia spune „Nu” Kievului

© Sputnik / Rodion ProcaРумен Радев
Румен Радев - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2023
Abonare
Tensiuni la Sofia, unde președintele Bulgariei refuză să promulge legea propusă de coaliția pro-occidentală de guvernare, pentru livarea de transportoare blindate regimului de la Kiev.
BUCUREȘTI, 5 dec -Sputnik. Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a refuzat să promulge legea care prevedea furnizarea de transportoare blindate pentru trupe către Ucraina și a retrimis-o la Parlament pentru reexaminare.
Radev a declarat că motivul veto-ului a fost că deputații nu au fost capabili să evalueze în mod obiectiv dacă echipamentul furnizat nu mai este necesar Bulgariei.
Președintele bulgar a mai declarat că la adoptarea legii de ratificare a acordului cu Ucraina privind furnizarea de transportoare blindate pentru trupe nu s-a ținut cont de nevoile poliției de frontieră bulgare și ale securității împotriva incendiilor, precum și de interesele siguranței publice.
Potrivit lui Radev, echipamentele de transport blindate destinate Ucrainei ar putea fi folosite pentru a proteja frontiera bulgară și pentru a oferi asistență populației în caz de dezastre și accidente, inclusiv în zonele greu accesibile.
Acordul a fost încheiat în vară, fiind semnat la Sofia în luna august, iar pe 13 noiembrie în Ucraina. Întrucât acordul se referă la cooperarea tehnico-militară, acesta a trebuit să fie ratificat de parlamentul bulgar.Transportoarele blindate de trupe se află în depozitul Ministerului bulgar de Interne încă din anii 1980, notează publicația.
Fluxul de știri
0