Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ştiinţa desfide limitele: primii roboţi vii

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Accesați arhiva multimediaTehnologii militare, roboți
Tehnologii militare, roboți - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2023
Abonare
O echipă formată din cercetători de la Universitatea Tufts și Institutul Wyss al Universității Harvard a dezvoltat xenoroboții, adică roboți vii
BUCUREŞTI, 4 dec - Sputnik. Roboții vii erau creați din celule stem prelevate de la o specie africană de broască țestoasă, dar acum cercetătorii creează însă lumea „antroboților”, acești noi roboți fiind construiți din celule ale traheei umane provenind de la donatori anonimi cu diferite vârste, bărbați și femei.
Oamenii de știință au ales acest tip de celule deoarece au avut acces la ele mai ușor ca urmare a cercetărilor privind bolile pulmonare și Covid-19, dar și pentru faptul că celulele traheale sunt acoperite cu niște perișori numiți cili, caracteristică ce putea fi folosită pentru a obține mobilitatea organoizilor.
După mai multe încercări, cercetătorii au reușit să influențeze orientarea cililor astfel încât aceștia să funcționeze ca niște vâsle. Fiecare antrobot s-a dezvoltat dintr-o singură celulă, având forme diferite și mișcându-se în moduri diferite. Ei au supraviețuit până la 60 de zile în condiții de laborator.
În ceea ce privește aplicațiile medicale, rezultatele sunt până acum promițătoare. Experimentele au arătat, spre surpriza cercetătorilor, că antroboții au încurajat vindecarea regiunilor afectate ale unui strat de neuroni.
Cercetătorii spun că noua creație nu ridică îngrijorări din punct de vedere etic sau al siguranței, deoarece nu implică utilizarea de embrioni umani ori alte modificări genetice.
”Antroboții au un mediu strict delimitat în care trăiesc și astfel nu este posibil să scape cumva sau să trăiască în afara laboratorului. Au o durată de viață naturală, astfel încât după câteva săptămâni sunt complet biodegradabili”, spune Michael Levin, autor al studiului publicat în jurnalul Advanced Science.
Fluxul de știri
0