Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

România, cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei

© Sputnik / Miroslav RotariCombustibil, motorină
Combustibil, motorină - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2023
Abonare
În timp ce, în România, prețul combustibilului crește masiv, iar oamenii fac eforturi pentru a-l achita, România continuă să fie cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei, asigurând aproape jumătate din diesel-ul importat de companiile ucrainene.
CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Exporturile de benzină către Kiev au crescut în primele 20 de zile ale lunii noiembrie cu 51%, iar cele de motorină, cu 7%, comparativ cu aceeași perioadă a lunii trecute.
În perioada 1-19 noiembrie, România a exportat în Ucraina 36,7 mii tone de motorină și 1,7 mii tone benzină, în creștere cu 7%, respectiv 52%, față de cantitățile exportate în aceeași perioadă a lunii trecute, de 34,2 mii tone, respectiv 1,1 mii tone. Potrivit presei ucrainene de specialitate, creșterea exporturilor din România a compensat scăderea volumelor importate din Polonia și țările baltice, care s-au diminuat cu 27%, la 6,9 mii tone în cazul benzinei și cu 33%, la 36 mii tone, în cazul motorinei.
Transportatorii polonezi au declanșat o grevă, din pricina căreia
aproximativ 4.600 de cisterne așteaptă la cele patru puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia.
Intrările pe la granița ucraineană-slovacă sunt afectate ca urmare a declanșării, pe 16 noiembrie, a unei greve de o oră a transportatorilor slovaci. Pe 21 noiembrie, granița a fost blocată de persoane necunoscute, care ulterior au fost dispersate de poliție. Începând cu 22 noiembrie, s-a format o coadă de 420 de cisterne la punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și Slovacia.

A crescut în schimb ponderea volumelor transferate feroviar și maritim. Comercianții ucraineni continuă să se plângă de lentoare operațiunilor din portul Constanța, deși și aici s-au produs periodic îmbunătățiri, potrivit presei de la Kiev, scrie profit.ro.
Zahăr - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2023
Economie
Importurile de zahăr ucrainean, în creștere în UE. România importă cantități uriașe
Fluxul de știri
0