Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

PPE vrea să oprească imigraţia de teama alegerilor

© Sputnik / Alexey Filippov / Accesați arhiva multimediaМигранты в Москве
Мигранты в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2023
Abonare
PPE propune limitarea imigrației în Europa de teama voturilor pe care partidele naţionaliste le vor câştiga pe această temă la următoarele alegeri europarlamentare
BUCUREȘTI, 1 dec – Sputnik. Dacă guvernele nu pot demonstra că pot gestiona eficient imigrația, următoarele alegeri pentru Parlamentul European ar putea fi o victorie zdrobitoare pentru naţionalişti, este avertismentul lansat de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE).
"Oamenii vor să vadă rezultate. Și asta înseamnă, în practică, că trebuie să reducem numărul sosirilor ilegale", a mai declarat Manfred Weber.
În primele zece luni ale anului 2023, Uniunea Europeană a înregistrat aproape 331.000 de treceri ilegale ale frontierei. "Centrele de primire din Austria, Belgia, Olanda și Germania sunt pline. Oamenii văd imaginile de la Lampedusa", a continuat Weber, "și vor un stat care să rezolve problemele, care să gestioneze situația. Iar noi până acum nu am făcut acest lucru''.
"60% dintre cei care ajung de pe ruta Mediteranei nu pot rămâne. Trebuie să se întoarcă. Numai că în ceea ce privește repatrierile, statul este deficitar", a subliniat Manfred Weber.
Weber a vorbit și despre rezultatele recente ale alegerilor olandeze, care au dus la victoria surprinzătoare a lui Geert Wilders și a partidului său (PVV), după o campanie electorală dominată de criza costului vieții, lipsa de locuințe la prețuri accesibile și creșterea numărului solicitanților de azil.
Deși nu este încă clar dacă Wilders va reuși să obțină o majoritate guvernamentală și să devină prim-ministru, afirmarea sa puternică stârnește temerile apariției unui val de naţionalism la următoarele alegeri europene, programate pentru 6-9 iunie.
Sondajele arată că partidele suveraniste se bucură de o poziție puternică în țări precum Franța, Germania, Austria și regiunea flamandă a Belgiei și că sunt în creștere în Portugalia și în România.
În baza acestor temeri, Weber a cerut Parlamentului European și statelor membre să încheie Noul Pact privind Migrația și Azilul înainte ca europenii să meargă la vot, astfel încât guvernele să aibă cel puțin un rezultat pentru alegătorii sceptici.
Noul Pact este o reformă cuprinzătoare a politicii comune a blocului care prevede un sistem permanent de ''solidaritate obligatorie'' pentru a se asigura că povara este împărțită efectiv între cele 27 de țări. ''Avem nevoie de o soluție. Dacă nu vom reuși să găsim o soluție pentru pactul privind migrația, riscăm să ne aflăm într-o situație foarte dificilă pentru Uniunea Europeană'', a spus Weber.
În ultimii ani, mai multe partide aparținând PPE au încheiat acorduri de coaliție cu formațiuni suveraniste pentru a ajunge la putere. În Italia, Forza Italia, afiliată PPE, este una dintre cele trei partide care susțin guvernul primului ministru Giorgia Meloni, descris drept cel mai de dreapta executiv din istoria țării.
Fluxul de știri
0