România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Gazele din Marea Neagră: o resursă greu accesibilă

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2023
Abonare
Deși Turcia exploatează deja rezervele de gaze naturale descoperite în apele sale teritoriale din Marea Neagră, România mai are de așteptat încă 3 ani de zile, fără să existe o explicație tehnică pentru aceasta.
BUCUREȘTI, 4 dec -Sputnik. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja a vorbit despre rezervele de gaze naturale ale României din apele sale teritoriale de la Marea Neagră și a spus că cel mai probabil ”primele molecule„ de gaze naturale vor fi exploatate de acolo în anul 2027.
Rezerva de gaze naturale din apele teritoriale românești ar putea dubla producția de gaze naturale a României, fiind vorba de resurse estimate între 100 și 200 de milioane de metri cubi. De asemenea, redevențele și fiscalitatea ar putea aduce doar din aceste resurse un surplus bugetar de 20 de miliarde de euro- aproximativ 8% din PIB.
Cu toate acestea, începerea exploatării este amânată și tergiversată de discuții între companii, existând suspiciunea rezonabilă a unor jocuri geopolitice.
Fluxul de știri
0