Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Exportatorii ruși convertesc în ruble mai multe câștiguri în valută străină

© Sputnik / Ilya PitalevRubla – moneta națională a Federației Ruse
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2023
Abonare
Acest lucru a contribuit la consolidarea rublei cu aproximativ 10% față de monedele majore, în ultimele două luni.
BUCUREŞTI, 4 dec – Sputnik. Exportatorii ruși majori au convertit în ruble o cantitate mai mare din câștigurile lor în valută în ultimele două luni, a declarat directorul departamentului de Stabilitate Financiară al Băncii Rusiei, Elizaveta Danilova, într-o conferinţă de presă săptămâna trecută.
Potrivit directorului, numai în octombrie, vânzările nete de monedă străină de către cei mai mari 29 de exportatori ruşi au crescut cu 36% la nivel anual, la 12,5 miliarde de dolari. Ea nu a menţionat cifrele exacte pentru noiembrie, dar a precizat că au depășit deja totalul lunii precedente.
Oficialul a declarat că tendința vine în urma decretului prezidențial emis luna trecută, care impune exportatorilor să-și vândă veniturile străine și să repatrieze câştigurile. Măsura a fost introdusă pentru a sprijini rubla, care la vremea respectivă slăbise faţă de monedele occidentale.
„În perioada octombrie-noiembrie a acestui an, rubla s-a consolidat cu peste10% în contextul creșterii prețurilor petrolului și a restabilirii balanţei comerciale. De asemenea, consolidarea a fost facilitată de creșterea ratei cheie, care a limitat cererea excesivă de importuri și a stimulat companiile să convertească rapid câștigurile în valută”, a explicat Danilova, potrivit RT.
Pe 10 octombrie, cu o zi înainte ca președintele Vladimir Putin să semneze decretul, rubla se tranzacționa la aproximativ 100 pentru dolarul american. Vineri, moneda rusească se tranzacționa cu aproximativ 90 de ruble faţă de dolar.
Danilova a menționat că viitoarea rată de schimb în cazul rublei va depinde în mare măsură de dinamica comerțului exterior și de prețurile globale ale petrolului.
Fluxul de știri
0