Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stat din UE: Refuzul de a discuta cu Rusia este „periculos”

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Accesați arhiva multimediaФлаги России, ЕС
Флаги России, ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2023
Abonare
Ministrul austriac de Externe a declarat că salută decizia președinției OSCE, preşedenţie deţinută în 2023 de Macedonia de Nord, de a permite ministrului rus de Externe să participe la reuniunea anuală de la Skopje.
BUCUREŞTI, 1 dec – Sputnik. Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a declarat că salută decizia președinției Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE), preşedenţie deţinută în 2023 de Macedonia de Nord, de a permite ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, să participe la reuniunea anuală de la Skopje în această săptămână.
Summit-ul miniștrilor de Externe OSCE are loc în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie. Lavrov a ajuns deja în capitala Macedoniei de Nord, miercuri seara. Avionul cu ministrul rus de Externe a zburat deasupra Turciei și Greciei, deși inițial era planificat să zboare deasupra Bulgariei. Potrivit agenției de presă TASS, Bulgaria a refuzat să-și deschidă spațiul aerian pentru avionul lui Lavrov, dacă purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, se află, de asemenea, la bord.
Schallenberg a amintit că anul trecut, când Polonia a preluat preşedenţia rotativă pentru un an la OSCE și a refuzat să-i permită ministrului rus de Externe să participe, el a fost singurul ministru de Externe occidental care a criticat organizația pentru că nu l-a invitat pe diplomatul rus.
„Occidentul nu trebuie să se teamă să discute cu Rusia. Cred că tendința de a ne închide în propriile noastre camere de ecou în politica externă este periculoasă”, a spus ministrul austriac de Externe, citat de RT. Acesta a adăugat că diplomația care are locî n OSCE este „multilateralism clasic în cel mai bun sens”.
Estonia, Letonia și Lituania au anunţat că nu vor participa la ședința OSCE, condamnând participarea aşteptată a Moscovei la eveniment și spunând că „regretă” profund decizia de a fi invitat Serghei Lavrov. De asemenea, ministrul polonez de Externe, Szymon Szynkowski Vel Sek, a declarat reporterilor că nu va participa la summit și nici nu va trimite vreun reprezentant.
Schallenberg a spus că ar putea „înțelege emoțional” aceste măsuri, subliniind, în acelaşi timp, că OSCE va fi „de neînlocuit” în perioada după încheierea conflictului din Ucraina. „Avem nevoie mai mult de OSCE în viitor și nu mai puțin”, a declarat ministrul austriac.
Fluxul de știri
0