Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cum au blocat SUA eforturile lui Kissinger de a îmbunătăți relațiile cu Rusia

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Accesați arhiva multimediaБывший госсекретарь США Генри Киссинджер
Бывший госсекретарь США Генри Киссинджер - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2023
Abonare
Henry Kissinger, fost secretar de stat american cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul relațiilor internaționale, a murit miercuri, la domiciliul său din statul american Connecticut, la vârsta de 100 de ani.
BUCUREŞTI, 1 dec – Sputnik. Prăbușirea moștenirii fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a urmăritsă îmbunătățească relațiile dintre Uniunea Sovietică şi SUA, precum și a politicii președinților Ronald Reagan și Richard Nixon, adus la situaţia ca încrederea în relaţiile dintre Washington și Moscova să fie total absentă astăzi, a declarat pentru Sputnik Paul Craig Roberts, fostul secretar asistent al Trezoreriei.
Potrivit lui Roberts, care l-a cunoscut personal pe Kissinger, realizările lui Nixon și Kissinger în ceea ce priveşte relaxarea relaţiilor tensionate dintre SUA și URSS „au fost de neegalat” până când președintele Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov au pus capăt Războiului Rece.
„Administrația (Bill) Clinton și-a încălcat cuvântul, dat de George W. Bush. Administrația Bush a spus că, în schimbul acceptării de către URSS a reunificării Germaniei, SUA nu vor muta granițele NATO nici măcar cu un centimetru spre Est. Toate administrațiile ulterioare ale SUA s-au retras din acordurile privind armele, acorduri care ajutau la reducerea tensiunilor și creau legături de încredere între superputeri nucleare”, a spus Roberts.
Potrivit fostului oficial al Departamentului Trezoreriei, astăzi consecința distrugerii muncii lui Nixon, Reagan și Kissinger este „o lipsă totală de încredere în relaţiile dintre Statele Unite și Rusia”.
„Situația de astăzi este mult mai rea chiar decât în cele mai întunecate zile ale Războiului Rece”, a subliniat Roberts.
Moartea lui Kissinger a fost anunțată pe 29 noiembrie. Fostul secretar de stat și-a câștigat reputaţia ca fiind una dintre cele mai influente personalități politice ale Statelor Unite, lăsând o amprentă semnificativă asupra istoriei diplomației. În ciuda vârstei sale înaintate, Kissinger a comentat pe larg evenimentele internaționale actuale, inclusiv situația din Ucraina.
Fluxul de știri
0