Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țară din UE a cerut Bruxelles-ului să ridice interdicțiile asupra oțelului rusesc

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Accesați arhiva multimediaФлаги России, ЕС,
Флаги России, ЕС,  - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2023
Abonare
Republica Cehă a solicitat Uniunii Europene să scutească de sancțiuni exporturile de oțel rusesc, întrucât țara nu poate găsi un înlocuitor, a informat marți Euroactiv.
BUCUREŞTI, 30 nov – Sputnik. În prezent, țara din UE importă plăci groase de oțel la reducere de preţ de la gigantul din Rusia, uzina metalurgică Novolipetsk. Totuşi, contractul existent expiră la sfârșitul anului 2024, ceea ce creează riscul unei crize pentru industrii cehe principale, cum este cea a construcției și fabricării de automobile. Consumul de oțel al țării ajunge la un total de aproximativ 500.000 de tone anual.
„În situația actuală din industria construcțiilor, în ceea ce priveşte construcția podurilor, de exemplu, nu ne putem lipsi de ele”, a declarat luni ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Jozef Sikela, potrivit RT.
Sikela a confirmat că, în urma consultărilor cu reprezentanții industriei siderurgice, Praga a solicitat la Consiliul European o scutire de la sancţiuni asupra livrărilor de oțel rusesc. Oficialul a explicat că scutirea se va aplica importurilor de plăci grele din oțel.
„Cred cu tărie că sancțiunile trebuie să afecteze în primul rând ţara împotriva căreia sunt aplicate și nu pe cele care le aplică”, a subliniat oficialul.
Sikela a menționat că Republica Cehă a căutat alte soluții, dar, până acum, nu a reușit să înlocuiască produsele rusești. În prezent, doar câțiva producători din lume fabrică plăci grele din oțel. Unii producători au sediul în China, dar produsele lor nu echivalează sub aspectul calității cu oțelul rusesc, iar produsele nu sunt de încredere, a adăugat ministrul.
Praga doreşte o scutire de la sancţiunile împotriva importurile de oțel rusesc până în 2028, potrivit Ministerului ceh al Comerțului.
De asemenea, Euroactiv relatează că Italia și Belgia cer UE să ridice restricțiile asupra livrărilor de oțel rusesc.
Fluxul de știri
0