România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România va produce și va exporta autobuze electrice

© Sputnik / OsmatescoМэрия Кишинева приобрела 16 городских автобусов
Мэрия Кишинева приобрела 16 городских автобусов - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2023
Abonare
La Ciorogârla, lângă București, din prima parte a lui 2024, compania românească BMC Truck&Bus va deschide o linie de producție pentru un autobuz electric marcă proprie ce va scoate de pe bandă, pentru început, 200 de unități pe an.
BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Începând cu 2024, România va produce și exporta autobuze electrice. Compania românească BMC Truck&Bus va deschide o linie de producție pentru un autobuz electric marcă proprie ce va scoate de pe bandă, pentru început, 200 de unități pe an. Într-o fază ulterioară, linia de producție va fi extinsă până la 7-800 de unități anual, pentru că BMC vrea să devină exportator al acestor autobuze.
Anul 2024 va marca astfel momentul în care România va intra la lista țărilor europene care au o producție internă de autobuze și pot livra și la export. Printre aceste țări se numără Germania - Mercedes și MAN, Cehia (SOR), Olanda (Ebusco), Polonia (Solaris), Suedia (Volvo și SCANIA). Dincolo de frontiera UE, Turcia este un alt mare producător de autobuze electrice. China este, de parte, cel mai mare producător mondial, mai mare decât toți ceilalți producători la un loc.
Potrivit Silviei Colacea, director executiv BMC, autobuzul electric va purta numele Eurobus Diamond, un brand propriu sub care compania a mai vândut în România sute de autobuze diesel, în anii trecuți.
În ceea ce privește componentele, autobuzul electric românesc va folosi tablă de la Alro Slatina, cauciucuri de la Pirelli Craiova, sistemele de frânare sunt Wabco, motoarele vin din Marea Britanie. „Din China luăm doar bateriile CATL și soft-urile. Ajutăm practic și alte firme din România să aibă de lucru, crește în ansamblu industria locală, odată ce vom începe producția de autobuze electrice”, mai spune Colacea.
O dată cu începerea producției de autobuze electrice sub brand propriu, compania din Ciorogârla va ieși la export și vizează piețele regionale, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar și Spania și Italia. Aici va participa la licitațiile publice organizate pentru achiziția de mijloace de transport în comun.
Fluxul de știri
0