Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Interzicerea simbolurilor religioase în UE

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertLa Cour de justice de l'Union européenne (CJUE)
La Cour de justice de l'Union européenne (CJUE)   - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2023
Abonare
Curtea de Justiție a UE a decis că statele membre pot interzice purtarea simbolurilor religioase la locul de muncă
BUCUREȘTI, 30 noi - Sputnik. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statele membre pot interzice angajaților să poarte simboluri religioase la locul de muncă.
Decizia vine pe fondul unui caz în care o femeie din Belgia a dat în judecată municipalitatea unde lucra, Ans, pentru că i s-a cerut să nu mai poarte hijab la locul de muncă.
Curtea a adăugat că aceste măsuri trebuie limitate la „strictul necesar”, fără să definească acest „strict necesar”.
În 2021, aceeași instanță a decis că femeile pot fi concediate dacă refuză să-și dea jos hijabul și sunt angajate într-un serviciu care lucrează cu publicul.
În acest caz, femeia din Belgia lucra într-un birou, fără a avea o legătură directă cu publicul. Municipalitatea și-a schimbat regulile pentru angajați, menționând că aceștia trebuie să adere la o neutralitate strictă, ceea ce înseamnă că orice formă de prozelitism este interzisă. Prin neutralitate se înțelege inclusiv interzicerea purtării de însemne ideologice sau religioase.
Franța are o interdicție strictă în ceea ce privește însemnele religioase în școli și în instituțiile de state, argumentând că încalcă legile seculare. Hijabul și alte simboluri „evidente” au fost interzise încă din 2004.
În August, ministerul educației a interzis și elevilor purtarea rochițelor abaya, care sunt purtate de unele femei musulmane.
Fluxul de știri
0