Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ridicarea unei „Cortine de Fier” va costa Finlanda miliarde de euro

© AFP 2024 / EMMI KORHONENPunct de control la frontiera ruso-finlandeză
Punct de control la frontiera ruso-finlandeză - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2023
Abonare
Închiderea completă a graniței terestre dintre Finlanda și Rusia ar costa Helsinki până la 3,3 miliarde de dolari, potrivit președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin.
CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik, Doina Crainic. În ultima săptămână, Helsinki a închis toate punctele de trecere a graniței cu Rusia, cu excepția unuia, invocând fluxuri crescute de solicitanți de azil.
Autoritățile finlandeze își „pedepsesc” propriii cetățeni și împiedică dezvoltarea țării „coborând Cortina de Fier în est”, a avertizat Volodin.
„Autoritățile finlandeze au închis toate punctele de control de la granița cu Rusia, cu excepția celui mai nordic dintre acestea”, a informat Volodin marți, pe canalul său de Telegram, potrivit RT.
„Această decizie îi va costa pe finlandezi, potrivit unor estimări, aproximativ 3 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari)”, a adăugat președintelui Dumei de Stat a Rusiei.
De asemenea, el a avertizat că Finlanda „se confruntă cu o serie de probleme”, printre care creșterea cheltuielilor militare în contextul aderării la NATO și al sancțiunilor împotriva Rusiei, ale căror consecințe UE încă nu le poate gestiona.
Săptămâna trecută, guvernul finlandez a închis șapte dintre cele opt puncte de trecere de la frontiera cu Rusia, invocând o presupusă creștere a numărului de solicitanți de azil fără acte din țări terțe.
Prim-ministrul Petteri Orpo a declarat că şi ultimul punct de control rămas, Raja-Jooseppi, va fi închis în cazul unor afluxuri suplimentare de refugiați.
Închiderea punctelor de frontieră a fost justificată prin acuzarea Rusiei că lasă să treacă solicitanți de azil din Africa și Orientul Mijlociu, cărora le lipsesc pașapoarte sau vize adecvate. Ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen, a susținut că Moscova folosește refugiații pentru a „accelera criza migranților din Europa și a-i destabiliza unitatea”.
Moscova nu a comentat acuzațiile. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că este prea devreme să vorbească despre „Cortina de Fier”, în ciuda măsurilor luate de Helsinki.
Эмануэль Макрон - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2023
Editoriale
Franța oferă ziua de ieri: le trebuie Rafale Uzbekistanului și Kazahstanului?
Fluxul de știri
0