Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stat membru al UE: „Rusia nu va pierde”

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 27.11.2023
Abonare
Prim-ministrul ungar a declarat că este inutilă strategia SUA și UE de a finanța la nesfârșit războiul Ucrainei cu Rusia, în speranța că o pierdere improbabilă pe câmpul de luptă va aduce la schimbarea regimului la Moscova.
BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik.În loc să încerce reducerea conflictului la nivel local, Occidentul a decis să îl escaladeze la nivel global, a spus prim-ministrul ungar, Viktor Orban, săptămâna trecută, la un eveniment cu ocazia sărbătoririi a 90 de ani de existenţă a cotidianului conservator elvețian Weltwoche, din Zurich.
„Care a fost strategia Occidentului în acel război? O simplific puțin, dar aceasta este realitatea. Strategia noastră a fost că ucrainenii vor lupta și vor câștiga în prima linie. Iar rușii vor pierde …, iar această pierdere va determina o schimbare la Moscova”, a explicat Orban, potrivit unei înregistrări a discursului publicată duminică de Zoltan Kovacs, un purtător de cuvânt al guvernului ungar.
„Aceasta a fost strategia: noi finanțăm, iar ucrainenii luptă și mor”, a adăugat premierul ungar. Cu toate acestea, „având în vedere unde suntem acum, este evident că ucrainenii nu vor câștiga în prima linie”, a subliniat el.
„Nu există nicio soluție pe câmpul de luptă. Rușii nu vor pierde. Nu va exista nicio schimbare politică la Moscova. Aceasta este realitatea”, a declarat liderul ungar.
„Rusia nu va pierde și nimic nu se va schimba în politica sa. Prin urmare, trebuie să ne confruntăm cu realitatea. Trebuie să trecem la Planul B”, a reiterat Orban, adăugând că Uniunea Europeană nu are în prezent un astfel de plan.
Se relatează că săptămâna trecută Orban a cerut ca UE să-și reexamineze strategia, avertizând că se va opune unui ajutor suplimentar dacă liderii blocului nu se asigură că obiectivele lor sunt „realizabile în mod realist” fără sprijinul continuu din partea SUA. „Consiliul European trebuie să organizeze o dezbatere sinceră și deschisă cu privire la fezabilitatea obiectivelor strategice ale UE în Ucraina”, a scris Orban într-o scrisoare către președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Politico.
De la debutul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, premierul ungar a solicitat mai degrabă o soluție negociată în locul prelungirii crizei și riscării unei escaladări suplimentare.
Kievul a suferit pierderi „colosale” pe front, cel puțin 13.700 de trupe și aproximativ 1.800 de tancuri și alte arme grele fiind pierdute doar în această lună, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu. În total, potrivit estimărilor Rusiei, Kievul a pierdut peste 100.000 de trupe de când a pornit, la începutul lunii iunie, contrafensiva sa eșuată.
Chiar și cel mai înalt general al Ucrainei, Valeri Zaluzhni, a recunoscut anterior că conflictul cu Rusia a ajuns într-un „impas” și că forțele sale armate nu vor avansa în curând în confruntare.
Fluxul de știri
0