Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Rusia trebuie să evite dependența de UE decât să restabilească relațiile

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 27.11.2023
Abonare
Rusia nu trebuie să se gândească la cum să restabilească relațiile cu Europa, ci mai degrabă la cum să nu depindă de deciziile economice ale UE, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik.„Nu cred că trebuie să ne gândim deloc la modul cum să restabilim relațiile cu Europa. Trebuie să ne gândim la cum să nu depindem de acele ... [decizii] în ceea ce priveşte politica europeană, în primul rând privind comerțul, economia și investițiile, pe care Europa le ia sub influența Washingtonului”, a spus Lavrov la Forumul de lecturi Primakov de la Moscova, potrivit Sputnik Globe.
Rusia nu poate avea încredere în Occident
Discutând despre relațiile actuale dintre Rusia şi Occident, ministrul a subliniat că este imposibil ca ţara să aibă încredere în Occident.
„Când UE ne va propune ceva, acum ne vom gândi de 10 ori la cât de capabili sunt să respecte tratate. Ne-au subminat încrederea foarte tare”, a declarat Lavrov.
Comentând despre legăturile dintre Occident și alte țări nonoccidentale, ministrul a subliniat că „implicarea noastră în contacte cu Occidentul a fost semnificativ mai mică decât contactele cu India și China. Iar acum, ele sunt determinate să-și apere independența, inclusiv prin cooperarea cu noi”.
În plus, SUA au sabotat un număr mare de tratate pentru controlul armelor, a subliniat înaltul diplomat.
„Din cauza acțiunilor americane, practic întreaga serie de tratate pentru controlul armelor a fost anulată”, a adăugat Lavrov.
În ceea ce privește criza din Ucraina, ministrul a amintit publicului că Rusia a încercat din 2014 să negocieze cu SUA o soluție la conflict, dar Washingtonul a refuzat să discute și a impus sancțiuni împotriva Rusiei.
„Planul SUA de a transforma Ucraina într-o amenințare directă la adresa Rusiei prin exterminarea a tot ceea ce este rusesc acolo a eșuat. Am răspuns așa cum am răspuns, chiar dacă am încercat să negociem pentru mai mult de opt ani. Iar SUA au decis să ne pedepsească”, a lămurit diplomatul rus.
Mai mult decât atât, Occidentul şi-a propus în Ucraina să „provoace o înfrângere strategică” Rusiei, a spus ministrul, adăugând că intenţia Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă este o amenințare directă la securitatea țării.
Fluxul de știri
0