Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ostatici români eliberați de Hamas

© AP Photo / Francisco SecoЖенщина на акции протеста с требованием освободить израильтян и немцев, удерживаемых ХАМАСом в Газе, у здания посольства Германии в Тель-Авиве, Израиль
Женщина на акции протеста с требованием освободить израильтян и немцев, удерживаемых ХАМАСом в Газе, у здания посольства Германии в Тель-Авиве, Израиль - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2023
Abonare
Doi ostatici români se află printre cei care au fost eliberați de teroriștii Hamas, conform acordului cu Israel. Ministerul de Externe a confirmat informația, precizând că în mâinile teroriștilor au mai rămas patru persoane cu cetățenie dublă, româno-israeliană.
BUCUREŞTI, 26 noi - Sputnik. Doi ostatici români au fost eliberați de teroriștii Hamas, care i-au răpit în atacul din 7 octombrie. Autoritățile de la București au confirmat informația, precizând că este vorba de două persoane cu dublă cetățenie, română și israeliană.
MAE a anunța că salută eforturile diplomatice ale SUA, ale Statului Qatar şi ale Republicii Arabe Egipt pentru eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că două persoane, cu dublă cetățenie română și israeliană se află printre cele eliberate de teroriștii din Gaza.
„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind activitatea Celulei de criză interinstituţională, MAE informează că duminică, 26 noiembrie 2023, două persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, au fost eliberate”, anunţă instituţia de la București.
Potrivit sursei citate, în prezent mai sunt alte patru persoane, cu dublă cetățenie, în mâinile teroriștilor din Fâşia Gaza. În acest context Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor.
Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa sunt în contact direct cu autoritățile din Israel, au anunțat reprezentanții MAE. Aceștia au precizat că se fac demersuri și pentru eliberarea celorlalți patru ostatici români pe care teroriștii Hamas i-au răpit.
„Ministerul Afacerilor Externe salută eforturile diplomatice ale SUA, Statului Qatar şi Republicii Arabe Egipt pentru eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza”, se mai arată în comunicatul de presă.
Ca urmare a medierii Qatarului, Hamas a eliberat sâmbătă un al doilea grup de ostatici. Un prim grup a fost eliberat vineri.
Israelul a primit o listă cu numele ostaticilor reţinuţi de gruparea islamistă Hamas care urmează să fie eliberaţi duminică. Informația a fost prezentată de biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, relatează dpa. Printre persoanele răpite de teroriști, pe 7 octombrie, se află și ostatici români.
„Oficiali în domeniul securităţii verifică lista”, a spus duminică biroul lui Netanyahu într-o postare pe reţeaua X (fostă Twitter).
Acordul de armistiţiu între Israel şi Hamas prevede 4 zile de încetare a focului. Acesta urmează să se încheie luni. În cadrul înțelegerii, Israelul va elibera 150 de deţinuţi palestinieni, în schimbul a 50 de persoane răpite de Hamas. Între cei eliberați sunt și ostatici români.
Hamas a eliberat vineri un prim grup de 24 de ostatici, dintre care 13 cetăţeni israelieni şi 11 cetăţeni străini. Sâmbătă, teroriștii au eliberat un al doilea grup de 17 ostatici.
Fluxul de știri
0