Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul comentează planul unui „Schengen militar” al NATO

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaKremlinul, Moscova
Kremlinul, Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2023
Abonare
Declarațiile NATO cu privire la posibilitatea creării unui „Schengen militar” vor crește probabil tensiunile în Europa și vor duce la o escaladare a relațiilor deja încordate cu Rusia.
BUCUREŞTI, 24 nov – Sputnik. Declarațiile NATO cu privire la posibilitatea creării unui „spaţiu Schengen militar” vor crește probabil tensiunile în Europa și vor duce la o escaladare a relațiilor deja încordate cu Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Comentariile sale vin după ce șeful european de logistică al NATO, locotenent-generalul Alexander Sollfrank, a cerut ţărilor europene să relaxeze reglementările la nivel național pentru a permite mișcarea rapidă a trupelor, echipamentelor și muniției în cazul unui război cu Rusia.
Vorbind cu reporterii vineri, Peskov a fost întrebat dacă Kremlinul considera că astfel de declaraţii ale oficialului NATO pot crea riscul unui conflict armat între Rusia și Europa sau sunt un alt pas către escaladarea confruntării cu Rusia a alianței conduse de SUA.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a comentat că declarațiile lui Sollfrank indică mai probabil o escaladare a tensiunilor dintre NATO şi Rusia, adăugând că alianța a „considerat întotdeauna țara noastră ca fiind un inamic condiționat. Acum consideră țara noastră ca fiind un dușman evident.”
„Aceasta nu este altceva decât o încercare de a escalada tensiunile în Europa, fapt care va avea consecințele sale”, a spus Peskov, citat de RT. El a adăugat că extinderea NATO nu poate fi lăsată fără răspuns din partea Rusiei.
Comentariile lui Peskov vin în contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat anul trecut planurile de a consolida forțele blocului din estul Europei, care să aibă 300.000 de trupe în rezervă înalt pregătite şi 100.000 de soldați capabili să ajungă pe un potențial câmp de luptă cu Rusia în cel puțin o săptămână.
Alianța condusă de SUA a semnalat în mod repetat și intenţia de a vedea Ucraina alăturându-se blocului miliar.
Între timp, Moscova a subliniat că va accepta doar o Ucraina neutră și independentă și a descris extinderea NATO în Europa drept o amenințare la securitatea națională a Rusiei și cauza principală a conflictului din Ucraina.
Fluxul de știri
0