România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

De ce nu intră România și Bulgaria în Schengen?

Schengen sign - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2023
Abonare
Un europarlamentar bulgar pune degetul pe rană: Aderarea României și Bulgariei la Schengen, ar transforma regiunea în hub-ul principal al comerțului Uniunii Europene.
BUCUREȘTI, 24 noi -Sputnik. Europarlamentarul bulgar Anghel Djambazki (VMRO/Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni din Parlamentul European) susține că întârzierea admiterii Bulgariei în Schengen se datorează intereselor Germaniei şi, într-o oarecare măsură, ale Ţărilor de Jos.
Europarlamentarul a susţinut categoric că motivul pentru care Bulgaria se află în afara Schengen este financiar şi de transport, iar obiectivul este ca porturile din vest să funcţioneze ca şi până acum. „Dacă Bulgaria şi România sunt în Schengen, cele mai mari porturi europene din Europa vor deveni Constanţa, Varna şi Burgas, Pireu şi Salonic, pentru că drumul mărfurilor se va scurta şi vor ajunge în Europa de Vest în şapte-opt zile. În timp ce pentru acostarea în porturi precum Rotterdam, Copenhaga, sunt necesare încă două săptămâni.
Menţinând Bulgaria şi România în afara Spaţiului Schengen, calea mărfurilor este întârziată din cauza aşteptării la graniţele de intrare-ieşire ale ambelor ţări. Aceasta costă Bulgaria 100 de milioane de euro pe an daune directe numai pentru transporturi, fără a lua în calcul celelalte afaceri conexe. Iată explicaţia cea mai simplă şi absolut adevărată”, a subliniat Anghel Djambazki.
Fluxul de știri
0