Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Jurnalist rus, ucis într-un atac efectuat de drone ucrainene

© AP Photo / LIBKOSImagine simbol
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2023
Abonare
Jurnalistul rus Boris Maksudov a fost rănit mortal miercuri, în timp ce relata despre ostilitățile din apropierea liniei întâi a conflictului.
BUCUREŞTI, 23 nov – Sputnik. Boris Maksudov, jurnalist rus de la Rusia 24 TV, care a fost rănit miercuri într-un atac efectuat de drone ucrainene, a murit în spital, au relatat joi dimineață mai multe canale rusești de presă, potrivit RT.
Maksudov a fost rănit în timpul unei călătorii de lucru în regiunea Zaporojie, prin care trece linia întâi a conflictului din Ucraina. El făcea parte dintr-un grup de reporteri care au fost vizați de un roi de drone ucrainene.
Ministerul Apărării a declarat iniţial că nu se considera că vătămarea suferită putea pune viața în pericol. Jurnalistul a fost evacuat la un spital militar.
Rusia 24 a relatat că echipajul a fost lovit de două quadcoptere, care i-a vizat cu grenade. La începutul zilei, Maksudov a înregistrat un videoclip în care a remarcat că dronele reprezintă o amenințare în zonă, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile care ofereau un anumit grad de siguranță.
Dmitri Kiseliov, șeful grupului media Rossiya Segodnya, a spus că forțele ucrainene atacă în mod deliberat jurnaliștii. Reacționând joi faţă de moartea lui Maksudov, el a declarat pentru Ria Novosti: „Din păcate, profesia jurnalismului astăzi este colorată tot mai mult în kaki și prea des acoperită de sânge deasupra.”
Primul incident notabil în care forțele ucrainene au fost acuzate că au vizat profesioniști media a avut loc în 2014, când un luptător voluntar, Nadezhda Savchenko, a deschis foc de artilerie asupra unui grup de reporteri. Doi dintre ei, Igor Kornelyuk și Anton Voloshin, au fost uciși.
Savchenko a fost preluată în custodia Rusiei și judecată, în timp ce Kievul a transformat-o într-o celebritate internațională, susținând că este o victimă a persecuției. În 2016, ea a fost condamnată la 22 de ani de închisoare, dar a fost grațiată de președintele Vladimir Putin și s-a întors în Ucraina, unde a fost aleasă ulterior în Parlament.
În conflict au fost ucişi profesioniști din presa rusească. În iulie, corespondentul de război de la Ria Novosti, Rostislav Zhuravlev, a fost ucis într-un bombardament asupra Zaporojie.
RT organizează o competiție anuală internațională de fotografie în onoarea lui Andrei Stenin, un fotoreporter rus care a fost ucis în 2014 în atacul ucrainean cu arme mici asupra regiunii Donețk.
Fluxul de știri
0