Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Adio suveranitate naţională în UE

© AP Photo / Yves LoggheDrapele UE în fața sediului Comisiei Europene
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2023
Abonare
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE față de legislația națională să fie înscris în tratatele UE
BUCUREŞTI, 23 noi - Sputnik. Eurodeputații doresc ca principiul primatului dreptului UE să fie înscris în tratate, conform unei rezoluții adoptate în plenul de la Strasbourg.
Cu 430 de voturi pentru, 172 împotrivă și 29 de abțineri, Parlamentul European a aprobat un raport din proprie inițiativă privind principiul primatului dreptului UE.
Potrivit raportului, deși nu există o ierarhie între legislația UE și cea națională, în caz de conflict, statele membre ar trebui să înceteze să aplice dispozițiile conflictuale și să interpreteze legislația națională în conformitate cu legislația UE.
Pentru a atenua posibilele conflicte, deputații europeni recomandă includerea explicită a principiului primatului dreptului UE în tratatele UE și regretă că acest lucru nu s-a întâmplat în cadrul Tratatului de la Lisabona.
Parlamentul solicită Comisiei, în calitate de gardian al tratatelor, să monitorizeze îndeaproape hotărârile instanțelor naționale în ceea ce privește primatul dreptului UE și să inițieze proceduri de încălcare a dreptului comunitar ca răspuns la hotărârile care îl contestă. Comisia ar trebui să pregătească un raport anual privind aplicarea legislației UE, inclusiv un tablou de bord privind respectarea hotărârilor CJUE în țările UE.
Ca reacţie, partidul de guvernământ Fidesz al premierului ungar Viktor Orban a înaintat, marţi, un proiect de lege privind protecţia suveranităţii naţionale, pentru a se apăra împotriva a ceea ce a numit ingerinţa politică nejustificată a unor persoane sau grupuri străine.
„Suveranitatea Ungariei este afectată, şi prezintă, de asemenea, un risc crescut pentru securitatea naţională, dacă puterea politică ajunge în mâinile unor persoane sau organizaţii dependente de orice putere, organizaţie sau persoană străină”, se arată în proiectul de lege.
Parlamentarii trebuie să dezbată proiectul înainte de aprobarea finală.
Fluxul de știri
0