Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sârbii bosniaci anunță o ”separare pașnică” a Bosniei

© AP Photo / Radivoje PavicicSârbii bosniaci
Sârbii bosniaci - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2023
Abonare
Soarta Bosniei va fi pecetluită printr-o ‘separare paşnică’, a afirmat liderul sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la acordul de pace de la Dayton
BUCUREȘTI, 22 noi - Sputnik. ”Epilogul pentru Bosnia va fi, din nefericire, separarea paşnică”, a declarat Dodik într-o conferinţă de presă la Banja Luka, capitala entităţii sârbe a Bosniei, Republika Srpska (RS).
El a mai spus că ”Procesul este lansat. Trenul a plecat din gară şi nu mai poate face cale întoarsă, este definitiv. Aceasta se va produce în pace, fără niciun conflict. Republika Srpska nu planifică o secesiune prin violenţă”.
Dodik a denunţat o ‘administraţie colonială’ în Bosnia, care, ‘condusă de Statele Unite’, duce la un ‘război hibrid’ împotriva RS, pentru a o priva de competenţele sale.
Acordul de pace de la Dayton, parafat la 21 noiembrie 1995 la baza aeriană Dayton din SUA şi semnat la Paris în luna următoare, a pus capăt războiului intercomunitar din Bosnia, soldat cu 100.000 de morţi între 1992 şi 1995.
Acordul a consacrat divizarea fostei republici iugoslave în două entităţi autonome – sârbă şi croato-bosniacă – legate prin-un guvern central slab.
Aniversarea de marţi survine în plină criză politică legată de repartiţia bunurilor statului.
Reprezentanţii politici ai celor trei comunităţi (bosniaco-musulmană, croato-catolică şi sârbo-ortodoxă) nu au reuşit niciodată să ajungă la un compromis cu privire la repartiţia bunurilor imobiliare, cursurilor de apă, pădurilor, terenurilor, sau clădirilor militare ale statului.
În opinia bosniacilor, proprietarul trebuie să fie statul central, însă, pentru sârbi, bunurile ar trebui să le revină entităţilor componente.
Dodik a obţinut votarea unei legi prin care Republika Sprska devine proprietarul bunurilor situate pe teritoriul său. Legea a fost suspendată de Înaltul reprezentant internaţional Christian Schmidt, pe care Dodik îl consideră ‘ilegitim’, numirea sa nefiind validată formal de Consiliul de Securitate al ONU.
Fluxul de știri
0