Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liderii BRICS au cerut eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza

© AP Photo / Francisco SecoЖенщина на акции протеста с требованием освободить израильтян и немцев, удерживаемых ХАМАСом в Газе, у здания посольства Германии в Тель-Авиве, Израиль
Женщина на акции протеста с требованием освободить израильтян и немцев, удерживаемых ХАМАСом в Газе, у здания посольства Германии в Тель-Авиве, Израиль - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2023
Abonare
Liderii BRICS cer eliberarea imediată a ostaticilor din Gaza răpiți de Hamas
MOSCOVA, 22 nov -Sputnik. Liderii BRICS au cerut eliberarea imediată și în siguranță a ostaticilor din Gaza răpiți de Hamas pe 7 octombrie.
„Țările se alătură solicitărilor pentru eliberarea imediată și necondiționată a tuturor civililor ținuți în captivitate ilegal, cerând ca siguranța și bunăstarea lor să fie garantate și ca aceștia să fie tratați în mod uman, în conformitate cu dreptul internațional”, se arată într-un comunicat de la summitul online BRICS.
Pe 7 octombrie, Israelul a fost supus unui atac cu rachete la scară fără precedent din Fâșia Gaza, ca parte a Operațiunii Al-Aqsa Flood, anunțată de aripa militară a mișcării palestiniene Hamas. După aceasta, luptătorii organizației au intrat în zonele de frontieră din sudul Israelului, unde au deschis focul atât asupra militarilor, cât și asupra civililor și au luat, de asemenea, peste 200 de ostatici. În Israel, conform ultimelor date ale autorităților, aproximativ 1,2 mii de persoane au fost ucise, acest număr include civili, soldați, cetățeni străini și muncitori și, de asemenea, s-a raportat că peste 5 mii au fost răniți.
Ca răspuns, Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords împotriva Hamas în Fâșia Gaza. În câteva zile, armata israeliană a preluat controlul asupra tuturor zonelor populate din apropierea graniței cu Gaza și a început să efectueze lovituri aeriene asupra țintelor, inclusiv asupra civililor, din fâșie. Israelul a anunțat, de asemenea, o blocare completă a Fâșiei Gaza: aprovizionarea cu apă, alimente, electricitate, medicamente și combustibil a fost oprită.
La sfârșitul lunii octombrie, a început faza de sol a operațiunii israeliene în enclavă. Orașul Gaza a fost înconjurat de forțele terestre israeliene, iar enclava a fost efectiv împărțită în părți sudice și nordice.
Numărul morților în Fâșia Gaza de la începutul atacurilor israeliene a depășit 13,3 mii de persoane, iar peste 31 de mii au fost răniți.
Ambasada Rusiei a raportat că în timpul escaladării conflictului, 20 de ruși au fost uciși, doi au fost luați ostatici și șapte au fost listați ca dispăruți. Potrivit diverselor surse, aproximativ 150 de israelieni ar putea fi ținuți captivi de Hamas. Mișcarea însăși a declarat că există aproximativ 200-250 de prizonieri în Fâșia Gaza.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției președintelui rus Vladimir Putin, soluționarea crizei din Orientul Mijlociu este posibilă doar pe baza unei formule „două state”, aprobată de Consiliul de Securitate al ONU, care prevede crearea unui stat palestinian independent în cadrul 1967 se învecinează cu capitala sa din Ierusalimul de Est .
Conflictul palestino-israelian, legat de interesele teritoriale ale părților, a fost o sursă de tensiuni și lupte în regiune timp de multe decenii. O decizie a ONU cu rolul activ al URSS în 1947 a determinat crearea a două state - Israel și Palestina , dar a fost creat doar cel israelian.
Fluxul de știri
0