Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE: Încă un vot pentru extinderea Schengen

© AP Photo / Yves LoggheDrapele UE în fața sediului Comisiei Europene
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 21.11.2023
Abonare
Deși Austria a anunțat că nu și-a schimbat votul și nu va accepta extinderea Schengen, România și Bulgaria au obținut un nou vot în Consiliul JAI pentru o eventuală aderare.
BUCUREȘTI, 21 noi -Sputnik. Consiliul JAI, care întrunește miniștrii de Interne din toate statele membre ale UE, are rolul ultim în decizia de extindere a spațiului Schengen. Ca și în cazul celorlalte Consilii ale UE, contează însă unanimitatea deciziilor, fiecare stat membru având drept de veto.
În decembrie anul trecut, Austria s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen, iar Olanda a votat împotriva aderării Bulgariei. Luni, Olanda a solicitat oficial Comisiei Europene o nouă inspecție care să verifice gradul de corupție și securitatea frontierelor din Bulgaria.
Votul se va da la Consiliul JAI din 5 decembrie, iar toate sursele sunt pesimiste cu privire la rezultatul final. România, prin vocile care s-au pronunțat până acum, nu este optimistă cu privire la un vot unanim pozitiv pentru aderarea la Schengen.
Fluxul de știri
0