România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Îşi lansează Geoană candidatura la prezidenţiale?

© Photo : NATOMircea Geoană
Mircea Geoană - Sputnik Moldova, 1920, 21.11.2023
Abonare
Mircea Geoană își va lansa, în 24 noiembrie, cartea, ocazie de a-și va lansa și candidatura la alegerile prezidențiale, existând speculații în presa din România cu privire la o candidatură independentă.
BUCUREȘTI, 21 noi – Sputnik. ”Bătălia pentru Viitorul României - Gândurile unui român la vârful NATO” este cartea pe care o va lansa Mircea Geoană la Târgul Gaudeamus.
”România se află într-un moment mai periculos decât alte naţiuni, în plin cerc vicios al neputinţelor şi al corupţiei de acasă faţă de diferenţele de nivel economic şi de calitate a serviciilor publice din Occident. Nici un lider politic şi nici un factor de influenţă economică sau culturală nu au ştiut sau nu au putut să scoată România din acest cerc vicios”, afirmă Mircea Geoană în cartea sa.
El spune că “toţi preşedinţii postdecembrişti au continuat să reprezinte şi să depindă de partidele pe care le conduseseră până la data depunerii jurământului” și că “preşedinţii de până acum nu au reuşit să unească naţiunea în jurul unor obiective interne şi externe importante”.
“Exemplul recent al preşedintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câştigat susținut, iar nu dependent de partide” este pasajul din carte care ar indica o eventuală candidatură ca independent.
În cartea sa, Mircea Geoană vorbește pe larg despre un “Proiect Național”: “Știm cu toţii ce ne dorim: să realizăm o renaștere națională care să conducă la un Salt Istoric de dezvoltare şi de prosperitate care să ne permită să recuperăm în ritm accelerat timpul pierdut la periferia Europei.(...) Şi suntem conştienţi că numai dacă ne vom pune în valoare întregul potenţial naţional vom putea reuşi să schimbăm păgubosul ”... păcat că e locuită“ într-o ”grădină a Maicii Domnului“ reală, nu doar jinduită. Calea pe care o vom alege depinde de noi. În ce mă priveşte, înţeleg foarte bine că nu este de ajuns să dai semnale de alarmă, dacă acestea rămân doar la nivel de retorică. De aceea, în capitolul final al cărţii mele voi încerca să schiţez direcţiile principale ale acelui Proiect Naţional ce le-ar putea reda românilor demnitatea de a sta la masa co-decidenţilor, iar nu în debaraua celor bucuroşi să-şi primească deciziile în plic”, se mai spune în cartea lui Mircea Geoană care se anunță a fi un proiect pentru prezidențiale.
Fluxul de știri
0