România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

De ce e comprimis Iohannis?

© Photo : Administrația PrezidențialăVzita de stat a președintelui Klaus Iohannis în Kenya, Africa
Vzita de stat a președintelui Klaus Iohannis în Kenya, Africa - Sputnik Moldova, 1920, 21.11.2023
Abonare
Inpolitics atrage atenția că e deja o tradiție ca în ultimul an de mandat, președintele României să fie băgat controlat într-un malaxor care să-i afecteze grav imaginea
BRUXELLES, 21 noi – Sputnik. Inpolitics arată că prin compromiterea imaginii președinților României în ultimii ani de mandat li se limitează dramatic capacitatea de a mai influența anumite decizii care să bată dincolo de președinția sa.
La cum se prezintă lucrurile, asta i se întîmplă și președintelui Klaus Iohannis, împins strategic să se facă de rîs în cele mai teribile moduri, arată BTI, autorul analizei ultimelor evenimente în care a fost implicat Iohannis în Africa.
”Presa de la noi a bubuit azi, bunăoară, pe marginea ultimei trăznăi prezidențiale: aruncarea în valuri a băștinașilor zanzibarezi cu portretele cuplului Iohannis, chiar sub ochii încîntați ai acestora. Turneul african al lui Iohannis, extrem de costisitor, are toate șansele să fie unul programat special pentru lichidarea completă a oricărei brume de seriozitate politică de nivel înalt”, observă analistul citat.
El arată că nu e vorba doar de inutilitatea vizitelor oficiale în țări exotice, că nu sunt ele primele și nici ultimele de acest tip făcute de președinții români.
”În primul rînd, incapacitatea de minimă salvare a aparențelor. Aflăm de la președinție că Iohannis a semnat peste tot pe unde a fost vreo 3-4 memorandumuri standard, despre ajutor în caz de dezastre și alte frecții.
Nu există vreun interviu dat presei africane”, arată BTI dezastrul în care se afundă Iohannis.
Foarte interesant e altceva: deși în interiorul țării activitatea președintelui e învăluită de mister deplin, nimeni neavînd habar dacă vine la lucru zilnic ori săptămînal, nimeni nu vede Prima Doamnă făcînd piața la Sibiu șamd, în turneul african vedem cuplul prezidențial în filmări și fotografii generoase, care întăresc și mai puternic impresia românilor că e vorba de un concediu exotic și scump și nu de o campanie politico-diplomatică.
E de la sine înțeles că organizatorii români ai turneului puteau aranja lejer cu gazdele o discreție maximă.
Cînd colo, apare o înregistrare fierbinte din Zanzibar, în care tineri localnici sar în apă cu portretele prezidențiale, înconjurați de membri ai delegației oficiale.
Fluxul de știri
0