Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE a achiziționat în ianuarie-septembrie LNG rusesc în valoare de peste 6,6 miliarde $

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2023
Abonare
Statele membre ale UE au achiziționat gaz natural lichefiat rusesc (LNG) în valoare de 6,6 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2023.
BUCUREŞTI, 19 nov – Sputnik. Statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Estonia, Lituania, Franța, Spania și altele, au achiziționat gaz natural lichefiat rusesc (LNG) în valoare de 6,1 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari) în primele nouă luni ale anului 2023, în ciuda intențiilor de a renunţa la cumpărarea de combustibil rusesc, a relatat ziarul Telegraf, citând datele Eurostat.
Pe lista țărilor care au cumpărat gaze rusești în 2023, Spania și Franța s-au clasat pe locul doi și, respectiv, trei, după China, a raportat ziarul sâmbătă. Spania a achiziţionat gaz rusesc în valoare de 1,8 miliarde de euro din ianuarie până în septembrie, în timp ce Franța a achiziționat GNL rusesc în valoare de 1,5 miliarde de euro, fiind urmată de Belgia cu 1,36 miliarde de euro, se arată în raport.
Livrările de GNL rusesc, precum şi situaţia favorizată devremea caldă și nivelurile ridicate de gaz pompat în instalațiile de depozitare subterane ale UE pe tot parcursul anului 2022 au dus la o umplere record de 99,63% a instalațiilor blocului de depozitare a gazelor la începutul sezonului rece, a informat ziarul, citat de Sputnik Globe.
De la începutul operațiunii militare a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană a urmărit modalități de a-și limita dependența de combustibilul rusesc. Ca parte a acestor eforturi, blocul a intensificat cooperarea energetică cu o serie de țări, printre care Statele Unite, Algeria și Nigeria, cu un accent deosebit pe importurile de GNL.
Fluxul de știri
0