Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia: Este timpul să se lămurească statutul nuclear al Israelului

© Sputnik / Yuri CortezPresidente turco Erdogan
Presidente turco Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Omenirea trebuie să știe adevărul „înainte de a fi prea târziu”, a spus președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
BUCUREŞTI, 19 nov – Sputnik. Turcia va cere inspectorilor internaționali să stabilească dacă Israelul deţine arme nucleare, a anunțat sâmbătă președintele Erdogan.
Vorbind cu reporterii în timp ce urma să se îmbarce în avionul de întoarcere din Germania, liderul turc a menționat că Israelul este printre puținele țări care nu fac parte din Tratatul din 1968 privind neproliferarea armelor nucleare.
Erdogan a spus că Ankara va cere Agenției Internaționale de Energie Atomică să investigheze dacă statul evreiesc deţine un arsenal nuclear.
„Acest lucru este foarte important în ceea ce privește echilibrarea intereselor strategice în regiune. Vom continua să punem presiune asupra Israelului”, a spus Erdogan, citat de RT. „Armele nucleare ale Israelului trebuie inspectate, fără îndoială, înainte de a fi prea târziu. Vom insista în această privinţă. De asemenea, fac un apel către comunitatea internațională să nu treacă cu vederea acest lucru”, a adăugat liderul turc.
Deși mai mulţi experți consideră că Israelul deţine un program de arme nucleare, țara nu a confirmat sau negat existența acestui program.
Ministrul Patrimoniului din Israel, Amihai Eliyahu, a provocat indignare în întreaga lume musulmană în această lună, când a vehiculat ideea aruncării unei „bombe nucleare” asupra Gaza. Prim-ministrul Benjamin Netahyau l-a suspendat pe ministru de la ședințele cabinetului în urma comentariilor acestuia.
Erdogan a criticat dur comportamentul Israelului în Gaza, etichetându-l ca un „stat terorist” și acuzând forțele de apărare ale Israelui că au comis crime de război împotriva palestinienilor. Netanyahu a răspuns acuzându-l pe președintele turc că susține „statul terorist al Hamas”.
Conflictul dintre Israel și Hamas a escaladat pe 7 octombrie, când militanții palestinieni au atacat comunitățile israeliene, ucigând aproximativ 1.200 de oameni, în mare parte civili și luând 200 de ostatici. Israelul a răspuns cu atacuri aeriene și o invazie la sol a Fâşiei Gaza. Peste 12.000 de locuitori au fost uciși de bombardamente, potrivit oficialilor locali.
Fluxul de știri
0