Putin: Occidentul nu a reușit să „anuleze” Rusia
© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaII Cаммит и форум "Россия - Африка". Пленарное заседание
© Sputnik / Pavel Bednyakov
/ Abonare
Încercările Occidentului de a „anula” Rusia prin sancțiuni economice și culturale au eșuat și au fost întotdeauna sortite eşecului, a declarat vineri președintele Vladimir Putin.
BUCUREŞTI, 18 nov – Sputnik. Vorbind la Forumul Internațional al Culturii, în Sankt Petersburg, liderul rus a acuzat Occidentul colectiv că a încercat să „suprime” tot ceea ce nu se aliniază „istoriei sale falsificate”.
„Straturi întregi de istorie - arta Europei de Vest, a Asiei, Africii, Americii Latine- sunt reduse la tăcere, de parcă nu ar fi existat, iar în ultimul timp au încercat să anuleze cultura noastră în general”, a declarat Putin, citat de RT.
„Spun "au încercat" pentru că înțelegem că, prin definiție, acest lucru este imposibil”, a adăugat președintele. „Dar totuși, ei încearcă să desființeze cultura, bazată pe adevărata libertate, pe milă, iubire de semeni și spiritualitate. Politica bazată pe anularea Rusiei este în mod inerent anti-culturală, neo-colonială și rasistă.”
În realitate, potrivit lui Putin, încercarea de a anula cultura Rusiei și de a-i distruge economia prin „așa-numitele sancțiuni” nu a reuşit așa cum intenționau autorii ei.
„Unul dintre numeroasele exemple în acest sens este interesul uriaș pentru competiția Tchaikovsky, de exemplu”, a spus președintele rus. „Publicul online [al acestei competiţii] a depășit 50 de milioane de oameni. În lumea modernă, este imposibil de anulat astfel de lucruri, pur și simplu imposibil. Este ciudat că oamenii care încearcă să facă acest lucru nu înțeleg. Apropo, din aceste 50 de milioane de oameni, mai mult de jumătate sunt europeni care nu doresc ca vreo cineva să decidă în locul lor ce muzică să asculte, ce să urmărească și ce să citească.”
Potrivit lui Putin, unele dintre cauzele principale ale tensiunilor actuale din lume sunt „pretențiile anumitor forțe de a avea exclusivitate – inclusiv exclusivitate culturală –, disprețul lor pentru alte obiceiuri, alte valori spirituale, dorința de a-i supune pe toţi uniformizării și propriului lor șablon, pe care îl consideră cel mai bun și universal”.
El a descris acest fenomen drept „globalizare vulgară” și „cucerire culturală”, ceea ce a dus la suprimarea și sărăcierea culturilor și a „înmulțit potențialul declanşării de conflicte”.