Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Declarația finală a Summit-ului APEC a omis conflictul din Ucraina

© AFP 2024 / ANDREW CABALLERO-REYNOLDSAPEC 2023
APEC 2023 - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2023
Abonare
Prim-ministrul adjunct al Rusiei, Alexei Overciuk, și-a exprimat anterior speranța că, în ciuda încercărilor care au loc în prezent, „nu va avea loc nicio politizare” a formatului APEC.
BUCUREŞTI, 18 nov – Sputnik. Liderii din cadrul formatului Cooperării Economice din Asia-Pacific (APEC) nu au menționat conflictul din Ucraina și escaladarea conflictului dintre Palestina şi Israel în comunicatul lor comun adoptat la summitul forumului regional de la San Francisco, California.
În schimb, așa-numita Declarație Golden Gate a reafirmat hotărârea membrilor APEC „de a asigura un mediu comercial şi de investiţii liber, deschis, corect, nediscriminatoriu, transparent, incluziv și previzibil.”
„Angajamentul nostru constant față de misiunea APEC a ajutat regiunea noastră să devină o avangardă a creșterii globale”, a subliniat documentul, adăugând că statele membre sunt „angajate faţă de reforma necesară a OMC [Organizația Mondială a Comerțului] pentru a îmbunătăți toate funcțiile sale, inclusiv conducerea unor discuții cu scopul de a stabili un sistem de soluționare a litigiilor care să funcţioneze eficient, sistem accesibil tuturor membrilor din 2024.”
Un președinte din APEC a afirmat anterior că unii lideri s-au opus includerii în declarație a chestiunilor legate de Ucraina și Gaza „întrucât ei nu cred că APEC este un forum la care să se discute probleme geopolitice”.
Această idee a fost reiterată şi de prim-ministrul adjunct al Rusiei, Alexei Overciuk, șeful delegației ruse la Summit-ul APEC, care și-a exprimat speranța că APEC va rămâne un forum pur economic, în ciuda încercărilor de politizare a acestuia.
„În ceea ce privește politizarea formatului APEC, astfel de semnale ajung cu siguranță la noi. Dar sperăm că nu va exista nicio politizare”, a spus Overciuk reporterilor, citat de Sputnik Internaţional.
APEC este un forum comercial și economic compus din 21 de țări din regiunea Asia-Pacific, printre care Rusia, China, SUA și Australia. Summit-ul din acest an a avut loc la San Francisco în perioada 11-17 noiembrie.
Fluxul de știri
0