Caracterizarea de către Biden a lui Xi drept „dictator” expune neocolonialismul SUA
© AP Photo / The New York Times / Doug MillsПредседатель КНР Си Цзиньпин и президент США Джо Байден во время встречи на саммите АТЭС
© AP Photo / The New York Times / Doug Mills
Abonare
SUA nu își pot ascunde atitudinea neocolonială față de unii dintre partenerii lor internaționali.
BUCUREŞTI, 18 nov – Sputnik. Chiar și după discuțiile bilaterale dintre președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping, masca a alunecat atunci când Biden și-a permis o remarcă insultătoare față de omologul său chinez.
Alexander Babakov, vicepreședintele Dumei de Stat din Rusia (Camera Inferioară a Adunării Federale a Rusiei sau a Parlamentului rus), a comentat caracterizarea de către Biden a președintelui Xi Jinping ca fiind un „dictator”. Babakov a spus că SUA urmează o politică „neocolonială” și că Biden nu poate fi considerat un partener global serios.
Anterior, biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe din China a emis o declarație fermă cu privire la observația lui Biden, numind-o „greșită și iresponsabilă”.
„Trebuie să înțelegem că folosirea cuvântului "dictator" cu referire la Xi Jinping, liderul celei mai mari ţării și economii din lume, nu a fost o simplă eroare de exprimare din partea unui Biden în vârstă și zăpăcit. Este poziția oficială neocolonială a întregului establishment politic american”, a spus Babakov, citat de Sputnik Globe.
Oficialul a adăugat că, pentru SUA, o astfel de politică neocolonială nu este doar o strategie, ci și misiunea actuală a țării.
În același timp, SUA consideră că dominanța puterii sale este singurul instrument viabil pentru a favoriza relațiile profitabile, inclusiv în domeniul comerțului. În ultimii ani, SUA au impus unilateral tarife stricte de protecție asupra unor industrii chineze, precum IT, oțel, aluminiu, agricultură etc., a adăugat politicianul.
„Considerăm că o astfel de retorică împotriva liderului chinez este o expresie clară a duplicității și a măsurilor neprietenoase din partea SUA. Mai mult, dacă președintele Biden nu înțelege puterea cuvintelor, el nu poate fi considerat nici măcar un partener global”, a adăugat Babakov.
În acest context, diferența accentuată dintre relațiile SUA-China și Rusia-China devine evidentă. Atât liderul rus, cât şi cel chinez îşi respectă cuvântul și sunt foarte atenți în declarațiile lor. Ei își demonstrează angajamentul față de o agendă comună atât în cadrul relațiilor bilaterale, cât şi în cadrul celor multilaterale, cum este BRICS. În același timp, ei respectă întotdeauna interesele popoarelor lor, a subliniat parlamentarul.