Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE schimbă previziunile economice pentru Rusia: creștere în loc de scădere

© AP Photo / Virginia MayoEuropean Union flags flap in the wind as two gardeners work on the outside of EU headquarters in Brussels, Wednesday, Sept. 11, 2019.
European Union flags flap in the wind as two gardeners work on the outside of EU headquarters in Brussels, Wednesday, Sept. 11, 2019.  - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2023
Abonare
Comisia Europeană și-a schimbat prognoza pentru economia rusească, arătând că va prezenta o creștere în loc de scăderea ușoară prognozată inițial pentru 2023.
BUCUREŞTI, 15 nov – Sputnik. Comisia Europeană și-a schimbat prognoza pentru economia rusească, arătând că va prezenta o creștere în loc de scăderea ușoară prognozată inițial pentru 2023 și că va continua să crească în următorii doi ani.
Această schimbare de tendință se explică prin consolidarea legăturilor dintre Rusia, China și India, trei membri puternici ai BRICS.
În Rusia, creșterea PIB-ului va ajunge la 2,0% în 2023, potrivit previziunilor publicate pe 15 noiembrie de Comisia Europeană. Este o revizuire ascendentă faţă de proiecțiile din primăvară, care preconizau o scădere de 0,9% a PIB-ului Rusiei.
Această revenire a economiei se datorează cererii interne mai puternice decât se aștepta, susținută de măsuri de stimulare fiscală, explică Comisia.
„Rusia a reușit să redirecționeze o mare parte din exporturile sale, mai ales cele de materii prime, către alte țări, în special către China și India [...]. În general, PIB-ul real se aşteaptă să crească cu 2% în 2023”, se arată în document, citat de Sputnik Africa.
În 2024, se aşteaptă ca PIB-ul să crească cu 1,6%, în timp ce prognoza din primăvară prevedea o creştere de 1,3%. O creștere de 1,6% se va menține în 2025, mai estimează Comisia.

Încetinire în Zona Euro

Pe de altă parte, Comisia Europeană și-a redus și mai mult previziunile de creștere pentru 2023 în Zona Euro. Potrivit raportului, PIB-ul celor 20 de țări care au euro ca monedă va crește cu 0,6% în 2023, în timp ce proiecția din vară estima o creştere de 0,8%, iar cea din primăvară, de 1,1%.
În ceea ce privește creșterea la nivel global în 2023, raportul din toamnă o situează la 3,1%, față de 2,8% din versiunea din primăvară.
Comisia Europeană publică două serii complete de prognoză în fiecare an (primăvara și toamna) și două serii intermediare (vara și iarna). Raportul prezintă analiza situației economice și previziunile de creștere pentru Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și pentru puteri economice precum China, Japonia și Statele Unite.
Fluxul de știri
0