Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Iranul și Libanul vor să evite „un mare război”

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2023
Abonare
Moscova nu crede că Iranul, Libanul sau gruparea militantă Hezbollah doresc ca războiul dintre Israel şi Palestina să escaladeze într-un conflict regional mai larg.
BUCUREŞTI, 16 nov – Sputnik. Moscova nu crede că Iranul, Libanul sau gruparea militantă Hezbollah doresc ca războiul dintre Israel şi Palestina să escaladeze într-un conflict regional mai larg, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pentru RT.
Continuă să existe îngrijorări că luptele dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas ar putea declanșa un război mai larg în Orientul Mijlociu.
Oficialii israelieni au amenințat că vor bombarda capitala libaneză, Beirut, într-o campanie similară cu cea din Gaza, în timp ce unii oficiali americani au cerut un atac asupra Iranului.
Totuşi, Moscova consideră că „nu există interes” pentru un conflict major în Liban sau Iran, a declarat Lavrov, adăugând că niciuna dintre țări nu dorește „o implicare în această criză”.
Deși au existat ciocniri la frontieră între trupele israeliene și gruparea Hezbollah cu sediul în Liban, o organizație „devotată apărării cauzei palestiniene”, Lavrov susține că recentele comentarii televizate ale liderului grupării militante, Sayyed Hassan Nasrallah, sugerează că „nu are nicio dorinţă pentru un mare război.”
Acest lucru se poate schimba dacă Hezbollah este provocat sa acţioneze în urma unei încercări de a forța palestinienii să iasă din Gaza, a avertizat diplomatul rus.
Aceeași situaţie este valabilă și în cazul Iranului, a susținut Lavrov, în ciuda unei escaladări a atacurilor din partea forțelor miliției asupra bazelor americane din regiune, atacuri pe care Washingtonul le-a pus pe seama Teheranului.
„Da, americanii spun că unele grupări armate "pro-iraniene" din Siria și Irak încearcă să atace bazele militare americane”, a spus ministrul rus, descriind astfel de incidente ca nefiind „nimic nou”.
Lavrov a sugerat că prezența militară a SUA în Siria a fost în mod clar ilegală și, de asemenea, discutabilă în Irak, având în vedere că parlamentul acestei țări a ordonat guvernului să înlăture forțele americane în 2020.
Milițiile regionale pot fi „agitate” din cauza maltratării palestinienilor și îi pot „ataca pe americani și pe israelieni în anumite zone”, dar asta nu indică intenția conducătorilor de a escalada situația, a spus Lavrov.
Cu toate acestea, ministrul rus a avertizat cu privire la perceperea acestei rețineri ca fiind „slăbiciune și o undă verde” pentru ca Israelul să aibă mână liberă în Gaza.
Israelul a asediat Gaza după ce Hamas a lansat luna trecută o invazie surpriză, ucigând sute de civili și capturând zeci de ostatici. Răspunsul israelian, despre care Israelul susține că este necesar pentru „a neutraliza” gruparea militantă palestiniană, s-a soldat cu peste 11.000 de morți în Gaza, potrivit oficialilor locali.
Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat sâmbătă că Hezbollah ar putea atrage Libanul în conflict, spunând că „ceea ce facem în Gaza, știm să facem şi în Beirut”.
Mai mulți candidaţi republicani la alegerile prezidențiale din SUA au lansat apeluri pentru atacarea Iranului. Fostul ambasador la ONU, Nikki Haley, a spus, în timpul unei dezbateri săptămâna trecută, că SUA ar trebui „să elimine infrastructura [iraniană] pe care o folosesc pentru a efectua aceste atacuri, astfel încât să nu le mai poată lansa din nou”, referindu-se la atacurile asupra bazelor americane din Orientul Mijlociu.
De asemenea, senatorul Tim Scott a cerut Washingtonului să „taie capul șarpelui, iar capul șarpelui este Iranul și nu doar delegaţii lor”.
Fluxul de știri
0