Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Borrell și-a exprimat speranța că Ungaria va debloca tranșa de ajutor pentru Ucraina

© Sputnik / Rodion ProcaЖозеп Боррель
Жозеп Боррель - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2023
Abonare
Borrell speră că Ungaria va debloca tranșa UE de ajutor militar pentru Ucraina
BRUXELLES, 15 noiembrie – RIA Novosti. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a spus că speră ca Ungaria să deblocheze în curând cea de-a 8-a tranșă de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro.
„Ministrul ungar ne-a explicat că astăzi va avea loc o nouă întâlnire cu partea ucraineană în încercarea de a debloca tranșa a opta, cred că există o oportunitate (de a realiza deblocare - n.red.). Sper ca tranșa să fie în sfârșit nu se discută alte decizii în această chestiune”, a spus el, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor despre dacă se discută opţiunile de a oferi asistenţă militară Kievului ocolind blocada Ungariei.
El a adăugat că, de asemenea, UE încă speră să convină asupra unui ajutor militar de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina în următorii patru ani. Potrivit acestuia, pachetul de asistență militară este discutat în paralel cu asistența macrofinanciară acordată Ucrainei pentru perioada 2024-2027 în valoare de 50 de miliarde de euro în plus.
Luni, 13 noiembrie, șeful Ministerului de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó , a declarat că Ungaria nu a aprobat alocarea a 500 de milioane de euro pentru arme către Kiev din Fondul European de Pace, întrucât nu a primit garanții de la Național Anti-Ucrainean-Agenția de Corupție (NAPC) că firmele maghiare nu ar fi incluse în lista „sponsorilor internaționali ai războiului”. Ministrul a adăugat că s-a făcut din nou presiuni mari asupra Ungariei pentru a se asigura că Budapesta este de acord cu această plată din Fondul European de Pace pentru livrările de arme către Ucraina.
Fluxul de știri
0