Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Poziția SUA privind războiul din Gaza „paralizarează” Consiliul de securitate al ONU

© AP Photo / Julio CortezCapitoliu și drapele SUA
Capitoliu și drapele SUA - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2023
Abonare
Washingtonul ignoră apelurile de a pune capăt suferinței palestinienilor, a declarat Moscova.
BUCUREŞTI, 14 nov – Sputnik. SUA își folosește dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a sabota eforturile internaționale de a pune capăt vărsării de sânge în Orientul Mijlociu, în ciuda avertismentelor puternice din partea personalului organizației cu privire la numărul şocant de morţi în rândul civililor în Gaza, a declarat luni Ministerul rus de Externe.
„Toți reprezentanții ONU au solicitat împreună o "încetare imediată a focului din motive umanitare", [încetare] care ar pune capăt acestei pedepse colective inumane, suferinței copiilor, femeilor și vârstnicilor”, a declarat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat pe site-ul său oficial, potrivit RT.
„Cu toate acestea, Consiliul de Securitate nu își poate exercita mandatul în mod direct și rămâne paralizat din cauza poziției unei singure țări – SUA”, a adăugat ministerul.
Comunicatul a adăugat că Israelul are „pe deplin” datoria de a respecta dreptul internațional în teritoriile palestiniene, inclusiv în Gaza.
SUA și aliații lor au respins trei rezoluții, dintre care două susţinute de Rusia și una de Brazilia, care solicitau o încetare a focului între militanții palestinieni şi Israel. Între timp, Rusia și China au votat împotriva unei rezoluții alternative introduse de Washington.
De atunci, SUA au cerut „pauze umanitare [ale conflictului]”, dar au susținut că o încetare totală a focului în acest moment nu va face decât să ajute Hamas, un grup militant palestinian care a atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de oameni, în mare parte civili, și determinând atacuri aeriene din partea Israelului ca răspuns. Israelul a fost de acord să mențină pauze zilnice de patru ore pentru a permite civililor să se retragă prin partea de sud a enclavei palestiniene, în timp ce IDF continuă să încercuiască orașul Gaza.
Din 7 octombrie, peste 11.000 de palestinieni, printre care un număr mare de femei și copii, au fost uciși de atacurile Israelului, potrivit oficialilor din Gaza, conduși de Hamas. Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că situația este agravată de lipsa de alimente, combustibil și a altor bunuri de bază.
„Catastrofa care se desfăşoară în Gaza face ca necesitatea unui încetări umanitare a focului să fie mai urgentă cu fiecare oră care trece”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, săptămâna trecută, descriind enclava palestiniană drept „un cimitir pentru copii”.
Duminică, mai multe agenții ale ONU au lansat o declarație comună, în care au reiterat solicitarea încetării urgente a ostilităților. „Acum este necesară o acțiune internațională decisivă pentru a asigura o încetare umanitară imediată și a preveni şi mai multe pierderi de vieţi umane, precum și pentru a menţine ceea ce a mai rămas din sistemul de îngrijire a sănătății din Gaza”, au scris aceştia.
Fluxul de știri
0