Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova va continua dialogul cu Gazprom pe baza auditului datoriilor

© Sputnik / Alexander GalperinВывеска на офисе ПАО "Газпром"
Вывеска на офисе ПАО Газпром  - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2023
Abonare
Ministerul Energiei: Moldova va continua dialogul cu Gazprom pe baza auditului datoriilor
CHIŞINĂU, 14nov - Sputnik. Ministrul Energiei al Moldovei, Victor Parlicov, a spus că raportul privind auditul datoriilor către Gazprom rămâne valabil, iar guvernul se va baza pe concluziile sale în discuţiile ulterioare cu concernul rus.
Anterior, Gazprom a raportat că consiliul de supraveghere al Moldovagaz nu a aprobat raportul de audit al datoriei istorice pentru gazul rusesc publicat de Ministerul Energiei al Moldovei, că acest raport nu poate fi considerat ca un document final adecvat al unui audit financiar independent și de încredere a datoriei, iar rezultatele acesteia nu pot influenţa în niciun fel mărimea şi valabilitatea datoriei, a anunțat Gazprom.
„Pentru noi, acesta (raportul - n.red.) rămâne valabil, iar guvernul se va baza pe concluziile raportului în discuțiile ulterioare cu Gazprom. Observ că în ședință s-a votat problema raportului de audit al datoriilor, dar propunerea guvernului de decizie nu a fost considerată situație cu datoria Moldovagaz față de acționarul majoritar. Astfel, ne vom propune din nou să studiem formula de rezolvare a problemei datoriilor prezentate de noi, sau vom aștepta propuneri alternative de la Gazprom”,a scris Parliov pe o pagina de socializare.
El a adăugat că autoritățile vor încerca să clarifice o serie de aspecte menționate în raport, asupra cărora auditorii nu au putut lua o decizie în fond din cauza lipsei documentelor de la Moldovagaz, în special în ceea ce privește datoria contractată înainte de 2003. Parlicov a precizat că vorbim despre contribuția republicii la formarea SA Moldovagaz, corectitudinea evaluării activelor și includerea acestora în capitalul social al companiei.
„În același mod, ne interesează reflectarea corectă în contabilitatea Moldovagaz a facturilor emise de guvern pentru achitarea datoriilor către Gazprom, în special repartizarea datoriilor între malul stâng și cel drept”, a menționat ministrul.
Pe 6 septembrie, ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a anunțat rezultatele unui audit al datoriei istorice a Moldovagaz față de Gazprom, spunând că aceasta se ridica la 709 milioane USD la sfârșitul lunii martie a anului trecut. Din această sumă, 276 milioane nu au fost documentate nici de Moldovagaz, nici de Gazprom, alte 400 de milioane de dolari nu sunt supuse recuperării, termenul de prescripție a expirat. În acest sens, Guvernul Republicii Moldova propune să plătească Gazprom doar suma de 8,6 milioane de dolari, iar restul să îl conteste în instanță.
Gazprom a raportat că auditul datoriei Moldovagaz față de aceasta a fost efectuat unilateral și nu poate influența valabilitatea datoriei, compania rusă nu este de acord cu declarațiile părții moldovenești privind datoria pentru gazul furnizat și își va apăra drepturile.
Fluxul de știri
0