Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu: Aderare „în doi pași” pentru Moldova

© Sputnik / Osmatesco / Accesați arhiva multimediaМестные выборы в Молдавии
Местные выборы в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2023
Abonare
Republica Moldova vrea să intre în Uniunea Europeană „în doi pași”. Primul pas ar fi fără Transnistria iar al doilea presupune integrarea regiunii separatiste. Aceasta este ipoteza președintelui Maia Sandu.
BUCUREȘTI, 14 noi -Sputnik.Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene până în anul 2030 „în doi pași”, a declarat președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru Radio Moldova. Primul pas ar fi fără Transnistria, a spus șefa statului moldovean.
„Bineînțeles că vrem să ne integrăm cu regiunea transnistreană și, așa cum s-a întâmplat și până acum, regiunea transnistreană beneficiază de anumite elemente de apropiere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană. Ați văzut că s-au produs și acolo schimbări în structura comerțului, fiindcă jumătate din exporturi merg în UE (…). Ne dorim o rezolvare politică a conflictului, dar nu putem să punem problema în felul în care R. Moldova devine membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană a R. Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu luni-seară, în cadrul unui interviu la „Radio Moldova”.
Potrivit șefei statului, „admitem că, în cel mai rău caz, vom face integrarea europeană în doi pași”
Ea a sugerat că partenerii europeni au transmis Chișinăului să nu transforme Transnistria într-o frână pentru aderarea la UE: ”Lucrăm și la problema conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment și în primul rând Bruxellesul spune acest lucru, ceea ce este foarte important”.
Președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că, în decembrie, Consiliul European va accepta inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE, așa cum a recomandat Comisia Europeană, subliniind că Chișinăul a îndeplinit 92% din recomandările făcute la acordarea statutului de candidat la aderare.
Fluxul de știri
0