Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Indonezia s-ar putea alătura BRICS

© AP Photo / Eraldo PeresBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2023
Abonare
Indonezia s-ar putea alătura grupului economic BRICS, a declarat luni candidatul la președinția ţării Prabowo Subianto, în timpul unui discurs de campanie privind strategia de politică externă.
BUCUREŞTI, 14 nov – Sputnik. Potrivit lui Subianto, care în prezent ocupă funcția de ministru al Apărării, nu există niciun motiv pentru ca țara sa să nu se alăture grupului dacă măsura ar fi benefică economiei.
El a adăugat că posibilitatea ca ţara să devină membră a BRICS nu ar contrazice principiile Indoneziei de nonaderare la blocuri, întrucât grupul este de natură economică și nu politică.
„Suntem parte din G20, facem parte și din ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est), acum facem parte din APEC (Cooperarea EconomicăAsia-Pacific), care, de asemenea, nu este o asociație geopolitică, ci o uniune economică ... Prin urmare, dacă s-ar răspunde intereselor noastre economice, de ce să nu ne alăturăm BRICS?”, a declarat Subianto, în timpul unei campanii înaintea alegerilor prezidențiale programate pentru februarie, potrivit RT.
Ministrul a subliniat că Indonezia a aspirat dintotdeauna să continue o politică externă independentă. El a subliniat că economia țării depinde în mare măsură de comerț, astfel că orice decizie politică trebuie să se ghideze în primul rând după interesele economice.
În prezent, BRICS cuprinde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, dar li se vor alătura în ianuarie Argentina, Egiptul, Etiopia, Iranul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. În baza estimărilor analiștilor, grupul extins (BRICS+) este deja mai amplu din punct de vedere economic decât G7, o alianță a țărilor industrializate și dezvoltate care cuprinde SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Italia, Germania și Japonia.
În 2022, țările BRICS+ au reprezentat 36% din economia globală față de 30% pentru G7. Conform unei estimări a Bloomberg publicate săptămâna trecută, se poate ca ponderea BRICS+ să continue să crească, urcând la 45% până în 2040, comparativ cu ponderea de 21% a economiilor G7.
Fluxul de știri
0