România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

În România s-a inaugurat centrul de instruire a piloților pentru avioanle de luptă F-16

© AP Photo / Andreea AlexandruPiloți români stau lângă un F16
Piloți români stau lângă un F16 - Sputnik Moldova, 1920, 13.11.2023
Abonare
Astăzi, ministrul Apărării al României, Angel Tîlvăr, împreună cu omologul său olandez Kaisa Ollongren, au participat la deschiderea Centrului European de Pregătire pentru avioane de luptă F- 16.
CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. În România a fost inaugurat astăzi Centrul European de Instruire F-16 (EFTC) la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, România.
Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați NATO.
Centrul este destinat pregătirii piloților români, dar și din alte țări NATO și din Ucraina.
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare: „În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de integrare cât mai curând posibil și a instruirii piloților ucraineni”.
Pregătirea piloților ucraineni ar urma să dureze șase luni.
Conform acordului de colaborare, ministerul român al Apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.
Fluxul de știri
0