Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Szijjarto: România va continua să permită tranzitul de combustibil nuclear rusesc

© AFP 2024 / MICHAL CIZEKPeter Szijjarto
Peter Szijjarto - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2023
Abonare
Ministrul maghiar de Externe a declarat, în urma unor discuții în România, că România va continua să permită transportul de combustibil nuclear rusesc către centrala nucleară Pecs din Ungaria.
BUCUREȘTI, 12 nov – Sputnik. După discuțiile cu ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, Peter Szijjarto a declarat că „am semnat acorduri importante, conform cărora putem conta pe cooperarea României în viitor pentru a garanta securitatea energetică a țării noastre”.
El a adăugat au convenit să crească în continuare capacitatea conexiunii de gaze naturale dintre cele două țări, în așa fel încât Ungaria să aibă acces cât mai mult posibil la gazele extrase din zăcământul românesc din Marea Neagră aflat în explorare.
”Începem pregătirile pentru o nouă conexiune de electricitate, iar colegul meu român m-a asigurat că putem continua să transportăm prin România combustibilul nuclear necesar pentru funcționarea centralei nucleare de la Pecs, care va ajunge cu feribotul din Rusia în Bulgaria, unde va fi pus într-un tren și adus în Ungaria prin România”, a precizat oficialul maghiar.
Combustibilul rusesc pentru centrala de la Pecs era transportat anterior cu trenul prin Ucraina, dar ruta a trebuit să se schimbe după începerea conflictului dintre Rusia și Ucraina anul trecut. Anul acesta au avut loc trei livrări pe noua rută.
Sebastian Burduja nu a vorbit despre transportul combustibilului nuclear, dar a spus că prima lor întâlnire a decurs bine, precizând că există multe proiecte comune, iar cooperarea în domeniul energiei este solidă.
În cadrul unor discuții separate, ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, și Peter Szijjarto au convenit asupra a două noi puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări, numărul punctelor de trecere a frontierei ar crește la 14. De asemenea, Szijjarto a mai spus că Ungaria a susținut aderarea României la spațiul Schengen – spațiul cu circulație fără frontiere – în cadrul Uniunii Europene, transmite clubferoviar.ro.
Roni - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2023
România
Românii nu mai au bani de încălzire
Cele patru unități de la Pecs sunt reactoare VVER-440 care au fost puse în funcțiune între 1982 și 1987 și care produc aproximativ jumătate din energia electrică a țării. Durata lor de viață a fost proiectată pentru 30 de ani, dar a fost prelungită în 2005 cu 20 de ani, până în perioada 2032-2037. În decembrie, Parlamentul maghiar a aprobat o propunere de prelungire suplimentară a duratei de viață a acestora, ceea ce înseamnă că pot începe pregătirile pentru exploatarea centralei până în anii 2050.
De asemenea, țara merge înainte cu proiectul Pecs 2, care a fost lansat la începutul anului 2014 printr-un acord interguvernamental între Ungaria și Rusia pentru două reactoare VVER-1200 care vor fi furnizate de Rosatom, contractul fiind susținut de un împrumut de stat rusesc pentru finanțarea majorității proiectului. Spre deosebire de alte țări europene care au pus capăt sau și-au redus legăturile energetice cu Rusia, Ungaria a decis să continue proiectul.
Fluxul de știri
0