Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

FMI va bloca creșterea pensiilor din România

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaШтаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне
Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2023
Abonare
Așa se întâmplă când campania electorală contrazice realitatea economică. Guvernul Ciolacu a propus două creșteri succesive ale pensiilor, însă ministerul de Finanțe a atras atenția: FMI va modifica legea.
BUCUREȘTI, 10 noi -Sputnik. FMI va modifica radical legea pensiilor, adoptată ieri, după momente tensionante, în guvernul Ciolacu. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a refuzat inițial să semneze legea, motivând că nu sunt suficienți bani.
Fondul Monetar Internațional ar fi transmis către ministerul Finanțelor un răspuns negativ cu privire la oportunitatea măririi salariilor. Conform experților FMI, ”cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor vor crește presiunea bugetară cu 0,5% din PIB în 2024 și cu 1% în în 2025”.
Iar aceasta, în contextul în care România este oricum în deficit bugetar, va duce la o agravare proporțională a acestuia, în ciuda ambițiilor României de a se încadra în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB.
Fluxul de știri
0