România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Banca Națională anunţă creşterea inflaţiei

© Photo : Twitter / BNRBanca Națională a României
Banca Națională a României - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2023
Abonare
Rata anuală a inflației va crește la începutul anului viitor, ca o consecință a majorării și introducerii unor taxe și impozite, transmite Banca Națională a României (BNR).
BUCUREȘTI, 9 noi – Sputnik. Inflația va descrește gradual în următoarele trimestre și își va accelera scăderea în 2025, arată sursa citată.
Banca Națională (BNR) vorbește, însă, și de „incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei inflației”, care decurg din creșterile de taxe și impozite destinate accelerării consolidării bugetare, potențial suplimentate în perspectivă, dar și din evoluția cotației petrolului, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.
Incertitudini și riscuri notabile identifică BNR și cu privire la viitorul politicii fiscale și de venituri din cauza pachetului de măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament, dar și a noii legislații privind pensiile și salariile din sectorul public și a majorărilor salariale acordate bugetarilor.
RONI, bani - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2017
Raport BNR: Care este cea mai falsificată bancnotă românească
De asemenea Banca Națională are „incertitudini” și identifică riscuri semnificative și la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației din cauza războiului din Ucraina și a conflictului din Orientul Mijlociu.
BNR atrage atenția că absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de „îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte” și că este esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare.
Fluxul de știri
0