România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România se suspendă din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale

© Sputnik / Rodion ProcaLuminița Odobescu, ministra afacerilor externe a României
Luminița Odobescu, ministra afacerilor externe a României - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2023
Abonare
România se va suspenda pentru o perioadă nelimitată de timp din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (TCFE).
BUCUREȘTI, 8 noi -Sputnik. Decizia a fost luată fără să se menționeze un termen ci apelându-se la formula: ”atât timp cât este necesar, în conformitate cu normele de drept internațional”, transmite Ministerul de Externe într-un comunicat. Suspendarea vine pe fondul retragerii Federației Ruse din tratat și după consultări cu aliații din NATO.
În urma consultărilor inițiate la nivel NATO în 9 iunie 2023, a rezultat faptul că respectarea acestui Tratat doar de către Aliații care sunt state părți este nesustenabilă, transmite MAE.
Tratatul cu privire la forțele armate convenționale din Europa (TCFE) a fost negociat în ultimii ani ai războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Prevederile sale impun o serie de plafoane și limitări pentru cinci categorii de armament convențional: tancuri de luptă, vehicule blidate, artilerie grea, avioane și elicoptere de luptă. România a devenit parte la Tratat în 1992.
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2023
Internațional
Ucraina vrea ca Vestul să îi plătească datoriile
Fluxul de știri
0