Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia se revoltă împotriva Ucrainei

© Sputnik / Aleksey NikolskyiФлаги Польши и ЕС
Флаги Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2023
Abonare
Şoferii de camion din Polonia au blocat frontiera cu Ucraina pentru a denunţa concurenţa neloială
BUCUREȘTI, 8noi - Sputnik. Zeci de companii poloneze de transport au blocat trei puncte de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina pentru a protesta împotriva concurenței neloiale din partea firmelor din țara vecină.
Aproape tot traficul rutier a fost blocat de camioane aliniate de protestatari, care dau vina pentru scăderea veniturilor lor pe liberalizarea normelor privind transportul transfrontalier de către Uniunea Europeană.
„Vrem ca regulile concurenței loiale să fie restabilite”, a declarat Rafal Mekler, co-organizator al protestului, în orașul Dorohusk.
UE a abandonat sistemul de permise care reglementa intrarea companiilor de transport ucrainene în UE, iar şoferii de camion polonezi spun că această decizie a dus la o creștere a numărului de concurenți ucraineni din sector, fiindu-le grav afectate profiturile.
„Costurile lor de întreţinere a camionului, angajarea unui şofer sau pur şi simplu începerea unei afaceri sau de asigurare sunt mult mai mici în comparaţie cu Polonia. Ei împing preţul în jos şi iau mărfurile pe care obişnuiam să le transportăm”, a declarat Marek Oklinski, proprietarul unei companii de transport.
Protestatarii au instituit blocade similare la punctele de trecere a frontierei din Hrebenne şi Korczowa, promițând să lase mașinile private să treacă.
Ministerul polonez al Infrastructurii a transmis că Varșovia nu poate satisface cererile protestatarilor, având în vedere regulile europene.
Fluxul de știri
0