România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Progresiștii se vopsesc în tradiționaliști pentru alegerile din 2024

© Sputnik / Mihai Caraus Выборы в парламент Молдовы 2021
 Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2023
Abonare
Portalul Inpolitics analizează cazul Lasconi, arătând că progresismul e în comă și că ar urma marea schimbare la față a USR
BUCUREȘTI, 6 noi – Sputnik. E vremea marilor schimbări politice, că vin alegerile, iar vîntul bate altfel în lume decît o făcea acum niște ani, observă Inpolitics. Analiza arată că partidele progresiste sunt marile victime, iar steaua naționaliștilor urcă și tot urcă.
”Ce e de făcut pentru formațiunile care s-au născut din spuma globalismului, au surfat pe valul progresismului, iar acum constată că lumea vrea altceva? Păi ce altceva decît să schimbe macazul și să se dea de partea noilor curente? Cazul Lasconi are ingredientele necesare marii schimbări la față a USR, un partid atît de devotat cauzei progresiste încît s-a lansat în politica mare cu o listă de candidați în care predominau numele de import, ca să fie clară conexiunea cu exteriorul și mai puțin cu interiorul”, explică BTI în analiza sa.
El amintește că USR și PLUS, două partide profund progresiste, au făcut oarece valuri în politica noastră, reușind chiar să fuzioneze la un moment dat și lăsînd impresia că au mare viitor, mai ales că se vorbea de sprijinul direct al lui Emanuel Macron și de implicarea lui Florian Coldea, din umbră. Erau anii cînd la modă era curentul globalist-progresist promovat de democrații americani, de rețeaua Soros, de alte state europene, inclusiv Germania și Franța. Am avut explozia unor fenomene precum LGBTQ, Black Lives Matter, #MeToo, Woke, Cancel Culture șamd.
BTI mai arată că useriștii erau pe val, într-un moment în care pînă și partide tradiționaliste precum PNL ori PSD se predaseră noii mode internaționale. Doar că partidul lui Barna și Cioloș, pe lîngă eșecul fuziunii care a dus la scindare, au pariat cam toți banii pe globalism. Iar acum au rămas fără muniție. De ceva vreme, REPER a dispărut complet, iar USR nu mai știe din ce capăt să apuce mesajele electorale. Alegerile se apropie vertiginos, iar useriștii băltesc. Temele de odinioară nu ar face decît să-i ducă și mai jos în sondaje.
”Soluția, ca mai întotdeauna la noi, e schimbarea de macaz. Cum a trecut PD peste noapte de la stînga la dreapta. Ori cum a devenit PRM, tot peste noapte, Partidul Popular și s-a declarat brusc iubitor de evrei, ca să luăm doar două exemple. Uneori iese, alteori nu”, mai spune analiza.
Cazul primăriței USR de la Cîmpulung, fosta vedetă TV Elena Lasconi, are toate ingredientele să producă marea schimbare a partidului, pentru că de la o vreme aceasta a început să se manifeste în contra orientării USR, marșînd pe latura tradiționalistă.
Fluxul de știri
0