România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Implanturi cerebrale pentru oameni

© Sputnik / Варвара Гертье / Accesați arhiva multimediaOperație, medici, intervenție chirurgicală
Operație, medici, intervenție chirurgicală - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Rectorul Babeș Bolyai spune că în 5-10 ani oamenilor li se vor face implanturi cerebrale
BUCUREŞTI, 6 noi - Sputnik. În 5-10 ani oamenilor li se vor face implanturi cerebrale pentru optimizarea atenției sau a memoriei, este de părere rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), psihologul Daniel David.
„Tehnologia o să creeze noi valori la care nici nu ne gandim acum, noi trebuințe care nici nu ne trec prin cap, noi interese la care nici nu visăm în acest moment (…) Dar când se întâmplă aceste mișcări, oamenii ar trebui să conștientizeze că se va întâmpla o schimbare, ca să poată alege liber. Să nu fie ceva forțat, să nu fie ceva mascat, să nu fie ceva ascuns, ci să fie o chestie transparentă în care omul să poată să aleagă dacă merge spre acea schimbare a umanității sau nu. Oricât ne dam peste cap, în 5 sau 10 ani o sa avem implanturile cerebrale. Deja le avem. Deocamdată le folosim pentru a trata epilepsia rezistentă la tratamentele clasice, le folosim pentru diverse forme de parkinson”, a arătat psihologul la Rethink Summit de la Poiana Braşov.
Acesta este de părere că o să apară implanturile care o să „meargă” nu pe patologie, ci pe optimizarea oamenilor.
„Pentru a ne optimiza atenția, a ne optimiza memoria, a optimiza alte funcții cognitive. Și n-are sens să trăim cu iluzia că nu se va întâmpla sau că prin etică sau științe sociale o sa blocăm lucrul ăsta. Nu, o să apară integrarea fizic cyber”, a mai spus el.
Problema pentru rector nu este dacă acest lucru e normal să se întâmple, cicum facem ca aceste dezvoltări să nu producă polarități, adică să nu fie unii oameni care să-și permită o astfel de tehnologie și alți oameni care n-o să-și permită o astfel de tehnologie și o să apară în specia umană niște categorii foarte diferite care se vor război între ele.
”Umanitatea se va schimba și trebuie să avem grijă ca aceste transformări să nu producă polarități sau războaie între noi, sau între triburi, ca să spun așa, unii care își vor permite, alții care nu-și vor permite aceste upgrade-uri tehnologice”, conchide rectorul UBB.
Fluxul de știri
0