România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Bucureștiul redevine activ diplomatic în Orientul mijlociu

© Sputnik / Rodion ProcaLuminița Odobescu, ministra afacerilor externe a României
Luminița Odobescu, ministra afacerilor externe a României - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2023
Abonare
Diplomație prin telefon: ministrul român de externe, Luminița Odobescu, a avut, duminică, o convorbire telefonică cu omologul egiptean, Sameh Shoukri, fiind abordată şi situaţia cetăţenilor români din Gaza, informează MAE.
BUCUREȘTI,6 noi -Sputnik.Criza din Orientul mijlociu, dar și soarta locuitorilor din Gaza ce au și cetățenie română, au determinat o dinamizare a diplomației românești și o relansare a discuțiilor diplomatice cu Orientul mijlociu.
Ministerul român al Afacerilor Externe a exprimat îngrijorarea față de situația umanitară din Fâșia Gaza și a solicitat coordonare între state pentru găsirea formulelor care să permită introducerea ajutorului umanitar în enclava asediată de Israel.
De asemenea, România a solicitat egiptenilor prioritizarea procesării evacuării cetățenilor români aflați în regiune.
"În cadrul convorbirii, cei doi miniştri au exprimat îngrijorare faţă de situaţia umanitară critică din Fâşia Gaza şi au convenit coordonarea eforturilor pentru introducerea ajutorului umanitar în enclavă. Totodată, cei doi interlocutori s-au referit la situaţia cetăţenilor români şi membrilor de familie care au solicitat sprijin în vederea evacuării din Fâşia Gaza", se arată într-un comunicat MAE român.
Sursa citată precizează că ministrul român a solicitat sprijinul omologului egiptean pentru ca, atunci când punctul de frontieră de la Rafah va fi din nou funcţional, să trateze cu prioritate solicitările de evacuare a cetăţenilor români.
Fluxul de știri
0