Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia va sprijini propunerea statelor arabe de soluţionare a conflictului Palestina-Israel

© Photo : Solidaritate România-PalestinaProtest în susținerea Palestinei
Protest în susținerea Palestinei - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2023
Abonare
Moscova este hotărâtă să se angajeze în dialog atât cu Israelul, cât și cu Palestina, subliniind necesitatea menținerii unei abordări echilibrate pentru a contribui activ la procesul de soluţionare.
BUCUREŞTI, 4 nov – Sputnik. Moscova va sprijini propunerea statelor arabe privind soluționarea conflictului dintre Palestina şi Israel, a declarat vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, după discuțiile sale cu omologul său din Kuweit, șeicul Salem Abdullah Al-Jaber Al-Sabah.
„Astăzi am discutat despre inițiativele care au fost prezentate și care vor fi implementate în zilele următoare, inclusiv desfășurarea summit-ului Ligii Arabe și a summit-ului arabo-african privind problema din Gaza”, a spus Lavrov, citat de Sputnik Internaţional.
El a adăugat că Rusia s-a bazat întotdeauna pe „deciziile, opiniile și evaluările țărilor regionale în ceea ce priveşte un anumit conflict”.
Când vine vorba de conflictul dintre Palestina şi Israel, „va fi un lucru fundamental pentru noi să aflăm opinia comună a lumii arabe”, a subliniat înaltul diplomat rus.
Potrivit acestuia, Rusia „va face tot posibilul să faciliteze implementarea acelor planuri și inițiative care vor fi formulate de țările regionale”.
„Avem deplină încredere în ele în ceea ce privește asigurarea păcii și stabilității [în Gaza] și vom sprijini "soluția arabă" în această problemă, care este cea mai complicată”, a spus Lavrov, referindu-se la conflictul Palestina-Israel.
De asemenea, după cum a precizat diplomatul, „ca și Kuweitul, Rusia condamnă și respinge categoric orice acte teroriste, precum și folosirea fără discernământ a forței împotriva civililor și luarea de ostatici”.
Ministrul rus de Externe a adăugat că Moscova este foarte îngrijorată de încercările de a împiedica perspectivele de creare a unui stat palestinian și că Rusia „este rezervată față de planurile de relocare în alte țări a locuitorilor din Fâșia Gaza”.
„Acest lucru nu va asigura nici pacea, nici securitatea în regiune”, a subliniat Lavrov.
Conflictul dintre Palestina şi Israel a escaladat pe 7 octombrie, când gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat din Fâșia Gaza un atac surpriză pe scară largă asupra Israelului, ucigând mulți civili. Israelul a ripostat lovind Gaza cu atacuri aeriene și lansând o operațiune la sol în zonă.
Potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, 8.805 palestinieni au fost uciși începând din 7 octombrie, inclusiv cel puțin 3.648 de copii și 2.187 de femei. Numărul morților din Israel este de peste 1.400.
Fluxul de știri
0