Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia și Cuba au semnat un program de cooperare comercială și economică

© AP Photo / Ismael FranciscoCupola clădirii Capitoliului cubanez
Cupola clădirii Capitoliului cubanez - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2023
Abonare
Cernîșenko: Rusia și Cuba au semnat un program de cooperare până în 2030
CHIȘINĂU, nov - Sputnik. Rusia și Cuba au semnat un program de cooperare comercială și economică până în 2030 – acesta presupune stimularea creșterii comerțului și investițiilor, consolidarea legăturilor dintre comunitățile de afaceri din cele două țări, a declarat reporterilor biroul vicepremierului rus Dmitri Cernîșenko.
El a avut o întâlnire de lucru cu viceprim-ministrul Cubei Ricardo Cabrisas . „Ca urmare a întâlnirii, a fost semnat un program de cooperare comercială și economică până în 2030. Documentul prevede extinderea cooperării în sfera comercială, economică, științifică și tehnică, stimularea creșterii comerțului și investițiilor, precum și consolidarea legăturilor între afaceri, comunități prin crearea condițiilor pentru apropierea efectivă a întreprinderilor din cele două țări.” , - a spus în biroul viceprim-ministrului.
În timpul întâlnirii, Cernîșenko și Cabrisas au discutat inițiative comune, inclusiv proiecte pentru construcția de stații solare în Cuba, o întreprindere agroindustrială cu ciclu complet pentru cultivarea și prelucrarea trestiei de zahăr, producția de îngrășăminte, precum și diverse proiecte de infrastructură. De asemenea, viceprim-ministrul rus a subliniat importanța intensificării cooperării bilaterale în domeniul energiei."
"În plus, au fost ridicate probleme de dezvoltare a turismului. În prima jumătate a acestui an, peste 60 de mii de ruși au vizitat Cuba. Ținând cont de lansarea zborurilor regulate de la 1 iulie 2023, fluxul turistic rusesc este în creștere constantă. Ministerul rus al Transporturilor intenționează să crească numărul de zboruri din Rusia către Cuba - până la sfârșitul anului 2023.„Este planificat să opereze până la 10 zboruri pe săptămână”, a spus biroul lui Cernîșenko."
„Este îmbucurător faptul că în actuala situație geopolitică turbulentă se menține un program încărcat de contacte, ceea ce confirmă caracterul aliat al relațiilor bilaterale. Acordăm atenție prioritară luării în considerare a problemelor extrem de importante pentru partea cubaneză în asigurarea aprovizionărilor stabile de petrol, produse petroliere, grâu și îngrășăminte”, a spus Cernîșenko în mesaj.
„Direcția prioritară pentru dezvoltarea relațiilor economice bilaterale ar trebui să fie crearea condițiilor preferențiale pentru investitorii ruși care investesc în economia cubaneză”, a subliniat el.
O mare parte de muncă în aceste scopuri revine comisiei interguvernamentale bilaterale, a remarcat viceprim-ministrul. Este de așteptat ca reuniunea XXI a CIG să aibă loc în a doua jumătate a lunii februarie 2024 la Moscova , în marja expoziției și forumului internațional „Rusia”.
Fluxul de știri
0