Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Banii pe cerealele ucrainene nu mai ajung în Ucraina

© Sputnik / Ilya Pitalevпшеница
пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2023
Abonare
Exportatorii ucraineni de cereale nu au repatriat venituri de 3 miliarde de dolari
BUCUREȘTI, 2 noi – Sputnik. Exportatorii ucraineni de produse agricole au lăsat aproximativ trei miliarde de dolari din veniturile lor peste hotare, ceea ce se adaugă presiunilor asupra rezervelor valutare, conform estimărilor Băncii Centrale.
„Este 70% – 75% din ceea ce traderii din diverse industrii au păstrat în afara Ucrainei de la începutul războiului”, a declarat un oficial guvernamental, citând calculele Băncii Centrale.
Este şi unul dintre motivele pentru care Guvernul a înăsprit controlul asupra livrărilor de cereale şi seminţe oleaginoase. Guvernul va cere exportatorilor de astfel de mărfuri fie să obţină licenţe, fie să furnizeze documentele privind TVA de dinainte de invazie. De asemenea, ei vor trebui să dovedească că repatriază valuta.
Noile reglementări ar urma să intre în vigoare în 10 zile şi să fie valabile în 2024.
Guvernatorul Băncii Centrale, Andriy Pyshnyi, a declarat luna trecută că exportatorii nu au repatriat câştiguri în valută de opt miliarde de dolari. El nu a specificat perioada de timp, dar a spus că deşi unele remitenţe au fost întârziate, alţi „antreprenori fără scrupule” nu şi-au repatriat deloc câştigurile, ceea ce devine „o problemă extrem de importantă pentru stat, mai ales în condiţii de război”.
Fluxul de știri
0